Nemačka spremna da nastavi da koristi termoelektrane na ugalj

Nemačka spremna da nastavi da koristi termoelektrane na ugalj

Nemačka vlada je izjavila da je spremna da nastavi da koristi termoelektrane na ugalj kako bi izdržala energetski pritisak Rusije, izjavio je na brifingu zvanični predstavnik nemačke vlade Štefen Hebestrajt.

Komentarišući odluku Ministarstva privrede da nastavi sa radom neke termoelektrane na ugalj kako bi se nadoknadile nestašice energije u uslovima pada izvoza gasa, Hebestrajt je rekao da je ugalj štetniji po životnu sredinu, ali da je u sadašnjim uslovima njegova upotreba u ograničenim količinama i kratkoročno opravdano.

Istovremeno, prema rečima zvaničnika, nemačko rukovodstvo je isključilo mogućnost „renesanse nuklearne energije“ – nastavka rada nuklearnih elektrana pripremljenih za gašenje. Napominje se da će to potrajati, a odluka mora biti hitna. Kratkoročno, ovo neće pomoći“, rekao je portparol, pozivajući se na zaključke stručnjaka.

„LNG terminali se grade na obali Severnog mora, a donet je i zakon o korišćenju energije vetra kako bi se efikasnije implementirala obnovljiva energija. Takođe obezbeđuje veću nezavisnost“, rekao je Hebestajt.

Zauzvrat, sekretar za štampu Ministarstva privrede Stefan Gabrijel Haufe podsetio je da je odluka o nastavku korišćenja nekih termoelektrana na ugalj kratkoročni potez, koji neće biti nastavljen posle 2024. godine. „Napuštanje uglja nije predmet rasprave“, rekao je Haufe.

On je rekao da u rezervi ima deset termoelektrana na ugalj od 4,3 GV i još šest od 1,6 GV koje bi se mogle koristiti ako bude potrebno. Spremno je i pet blokova termoelektrana snage 1,9 GV.

Nemačka je ranije planirala da zatvori svoje poslednje tri nuklearne elektrane do 31. decembra 2022. Odluka je odobrena 2011. U tom kontekstu, vlada je odlučila da ne demontira i napusti već zatvorene elektrane na ugalj u slučaju da Rusija prestaje snabdevanje gasom. Rusija je prošle nedelje smanjila izvoz gasa svojim gasovodom Severni tok na 40 odsto kapaciteta.