Litvanija promenila stav o blokadi Kalinjingrada

Litvanija promenila stav o blokadi Kalinjingrada

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije uručilo je u ponedeljak notu otpravniku poslova Moskve u toj zemlji u kojoj se objašnjava primena sankcija EU na tranzit određenog broja robe između kopnene Rusije i Kalinjingrada, ruske eksklave smeštene između Poljske i Litvanije.

Vilnjus insistira da nije potpuno zabranio tranzit između eksklave i ostatka Rusije i da nije uveo nikakva dodatna ograničenja. Litvanija tvrdi da će se tranzit putnika i robe koja nije pod sankcijama EU nastaviti preko njene teritorije kao i obično.

„Litvanija nije uvela nikakva jednostrana, pojedinačna ili dodatna ograničenja tranzitu. Litvanija je dosledno sprovodila sankcije EU, koje imaju različite prelazne periode i rokove za stupanje na snagu“, navodi se u belešci.

Ranije je ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis izjavio da je odluku o uvođenju ovih ograničenja doneo Vilnjus nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i da je sprovedena pod njenim vođstvom.

Državna železnička služba Litvanije, LTG Cargo, koja upravlja jedinom kopnenom železničkom rutom koja povezuje Kalinjingrad sa kopnenom Rusijom, saopštila je u subotu da više neće dozvoliti tranzit robe pod sankcijama EU preko svoje teritorije.

Služba je citirala pojašnjenje Evropske komisije da ukoliko sankcionisana roba i teret putuje iz jednog dela Rusije u drugi, ali preko teritorije EU, treba zabraniti njihov tranzit.

Ruske vlasti su od tada kritikovale ovaj potez kao „ekonomsku blokadu“ Kalinjingradske oblasti. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je u ponedeljak da je odluka Vilnjusa „bez presedana“ i „kršenje svega i svačega“.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da „provokativne“ akcije Vilnjusa predstavljaju kršenje međunarodnopravnih obaveza zemlje da dozvoli tranzit tereta između Rusije i Kalinjingrada. Ona je rekla da Rusija ovaj potez vidi kao „otvoreno neprijateljski” i da ukoliko Litvanija odmah ne ukine ova ograničenja, Rusija zadržava pravo da „brani svoje nacionalne interese”.

U međuvremenu, šef ruske komisije za odbranu državnog suvereniteta, Andrej Klimov, tvrdi da je potez Litvanije akt „direktne agresije“ na Moskvu i da bi Rusija imala slobodne ruke ako EU ne dovede svoju državu članicu pod noge. da „rešimo problem tranzita Kalinjingrada koji je stvorila Litvanija BILO KOJIM sredstvima koje smo izabrali.

Prema rečima guvernera Kalinjingrada Antona Alihanova, koji je u petak upozorio na namere Vilnjusa, nova ograničenja, koja zabranjuju tranzit robe poput uglja, metala, građevinskih materijala i napredne tehnologije, uticaće na skoro 50 odsto celokupnog tokova tereta u regionu.