Ukrajina zabranjuje uvoz knjiga iz Rusije i Belorusije

Ukrajina zabranjuje uvoz knjiga iz Rusije i Belorusije

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je nacrt zakona o raskidu sporazuma između Vlade Ukrajine i Vlade Ruske Federacije o naučno-tehničkoj saradnji, koji je podneo ukrajinski premijer Denis Šmihal 11. maja 2022. godine. osim toga, zabranjen je uvoz knjiga iz Rusije i Belorusije.

Relevantnu izjavu dao je poslanik iz frakcije Sluga naroda, predsednik Pododbora Vrhovne rade za Poslovnik Pavlo Frolov u Telegramu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Zakon 0149 raskinuo je sporazum između Vlade Ukrajine i Vlade Ruske Federacije o naučno-tehničkoj saradnji“, napisao je Frolov.

Prema njegovim rečima, parlament je usvojio i nacrt zakona 7459 kojim se zabranjuje uvoz i distribucija štampanih proizvoda iz Rusije, Belorusije i privremeno okupiranih teritorija u Ukrajini. Što se tiče štampanih proizvoda na jeziku države agresora, uvezenih iz drugih zemalja, biće uvedena procedura licencnog uvoza, koja je važila za štampane proizvode uvezene iz Rusije.

Pored toga, Vrhovna rada Ukrajine glasala je za nacrt zakona 6287, kojim se uvodi podsticaj za razvoj ukrajinskog izdavačkog tržišta kao važnog faktora u razvoju čovečanstva i nacionalne bezbednosti.