SAD spremne da pošalju još četiri sistema HIMARS u Ukrajinu

SAD spremne da pošalju još četiri sistema HIMARS u Ukrajinu

Pentagon je spreman da pošalje još četiri višecevna raketna bacača HIMARS u Ukrajinu kao još jednu tranšu vojne pomoći, prenosi Politiko pozivajući se na dva predstavnika Pentagona.

Politiko napominje da će, ako plan odobri Bela kuća, udvostručiti broj visoko mobilnih raketnih sistema koje SAD šalju Ukrajini.

Međutim, kako navodi izdanje, odluka o ovom pitanju nije konačna i biće doneta „na osnovu hitnih potreba Ukrajine“, a konačan broj sistema može biti promenjen u poslednjem trenutku.

Portal podseća na strahove Bele kuće o mogućnosti granatiranja ruskih područja ovim sistemima. On navodi reči šefa ukrajinskog pregovaračkog tima sa Rusijom Dejvida Aramije, koji je uveravao Vašington da će se američko oružje koristiti samo u Ukrajini.

Sjedinjene Države su se do sada obavezale da će Ukrajini obezbediti četiri lansera HIMARS, a Velika Britanija i Nemačka da obezbede šest guseničarskih verzija sistema, M270 MLRS.

Kako je saopšteno, ukrajinska vojska je u sredu završila obuku na višecevnim raketnim bacačima HIMARS, a do kraja juna Ukrajina će ih primiti za odbranu u Donbasu.