Džonson predviđa dug rat sa Rusijom

Džonson predviđa dug rat sa Rusijom

Britanski premijer Boris Džonson u intervjuu za The Sunday Times pozvao je na dugoročnu podršku Ukrajini usred dugotrajnog rata sa Rusijom.

Džonson smatra da Putin neće imati mudrosti da odstupi i da će možda i dalje misliti da je moguće potpuno osvajanje Ukrajine.

„Bojim se da moramo da se čeličimo za dugi rat, jer Putin pribegava kampanji iscrpljivanja, pokušavajući da sruši Ukrajinu čistom brutalnošću“, napisao je britanski premijer.

On je naglasio da Britanija i drugi saveznici moraju da obezbede da Ukrajina ima stratešku otpornost da preživi i na kraju pobedi.

„Vreme je vitalni faktor. Sve će zavisiti od toga da li Ukrajina može da ojača svoju sposobnost da brani svoje tlo brže nego što Rusija može da obnovi kapacitet za napad“, napisao je Džonson.

U međuvremenu, zapadni partneri Ukrajine moraju ispuniti četiri tačke kako bi pomogli Ukrajini da preživi i preuzme inicijativu, rekao je Džonson.

Prvo, Zapad mora da obezbedi Ukrajini svo neophodno naoružanje, municiju, opremu i obuku. Britanija planira da obučava oko 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana, što je jednako broju Ukrajinaca koji su prošli vojnu obuku u sedam godina pre invazije velikih razmera.

Drugo, Zapad mora pomoći Ukrajini da održi stabilnost svojih vladinih institucija uz finansijsku pomoć, jer ukrajinska vlada mora da održava socijalnu infrastrukturu, isplaćuje plate i penzije i finansira obnovu porušenih zgrada.

Treće, neophodno je obezbediti kopnene puteve za izvoz ukrajinske hrane, posebno žitarica, kako bi se zadržali prihodi u ukrajinskoj ekonomiji.

Četvrto, Britanija, zajedno sa svojim saveznicima, mora da deblokira ukrajinske morske luke i odmah pomogne izvozu 25 miliona tona pšenice i kukuruza, koji su potrebni najmanje razvijenim zemljama sveta.

„I svi služe jednom cilju. Moramo ojačati ruke naših ukrajinskih prijatelja da završimo ovaj rat pod uslovima koje je izneo predsednik Zelenski. To bi trebalo da bude definicija uspeha“, rekao je Džonson.