DNR: U ukrajinskom granatiranju pet mrtvih

DNR: U ukrajinskom granatiranju pet mrtvih

U ukrajinskom granatiranju područja u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) poginulo je pet osoba, saopštila je u subotu Teritorijalna odbrana DNR, dodajući da je još 12 povređeno. Među žrtvama su bili i radnici hitne pomoći koji su došli da ugase požare izazvane prvim udarima, ali su potom i sami bili pod novom vatrom, što je rezultiralo dvoje mrtvih i troje povređenih, saopštio je DPR.

„Čuvajte sebe i svoju porodicu, pokušajte da ne izlazite iz kuće bez potrebe. Tokom granatiranja ne napuštajte sklonište“, poručili su iz Teritorijalne odbrane.

Dvadeset minuta nakon ovog upozorenja objavljeno je novo.

„Ukrajinske oružane formacije nastavljaju da granatiraju Vorošilovski okrug u Donjecku. Tokom dana ispaljeno je oko 50 granata kalibra 155 mm na centar grada sa položaja ukrajinskih militanata u Avdejevki“, navodi se u saopštenju.

Grad Donjeck je nedavno doživeo intenzivno granatiranje, saopštile su lokalne vlasti. Prema rečima gradonačelnika Donjecka Alekseja Kulemzina, u udarima je oštećena zgrada univerziteta i obližnje stambene zgrade.

Takođe u subotu, prema teritorijalnoj odbrani, pet osoba je povređeno u gradu Komsomolskoje na jugoistoku DNR nakon što su lokalne milicije presrele ukrajinsku balističku raketu Točka-U koja je navodno gađala grad, saopštile su vlasti DNR.

Udar je usledio dan nakon što su ukrajinske snage granatirale bolnicu u gradu Donjecku, oštetivši gasovod koji prolazi kroz bolnicu, saopštile su vlasti DNR.

Takođe, 77 rudara je zaglavljeno pod zemljom nakon što je granatiranje ostavilo lokalni rudnik bez struje, saopštila je ranije u subotu Teritorijalna odbrana. Svi su naknadno spašeni.

U petak je ruski predsednik Vladimir Putin udare na stambene oblasti Donjecka opisao kao „zločin protiv čovečnosti“.

Ranije ove nedelje, nekoliko ukrajinskih zvaničnika, uključujući predsednika Volodimira Zelenskog, obećalo je da će „osloboditi“ sve bivše teritorije zemlje, uključujući Krim, koji se pridružio Rusiji 2014, i Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, koje je Rusija priznala kao nezavisne države.

Kada je pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju, Moskva se obavezala da će „denacifikovati” Ukrajinu.