Francuska više ne dobija ruski gas iz gasovoda

Francuska više ne dobija ruski gas iz gasovoda

Protok gasa iz Nemačke u Francusku je zaustavljen, izvestio je u petak francuski operater sistema za prenos gasa GRTgaz, dodajući da nacija nije dobijala prirodni gas iz Rusije putem gasovoda od 15. juna.

Operater je takođe rekao da su francuska skladišta gasa popunjena do 56 odsto kapaciteta, u odnosu na 19 odsto sredinom marta, ističući da Francuska neće imati poteškoća u ispunjavanju letnje potražnje za gasom.

Ranije ove nedelje, ruski energetski gigant Gasprom upozorio je da će oštro smanjiti svoje isporuke gasa Evropi zbog tehničkih problema koji proističu iz zapadnih sankcija. Kompanija je saopštila da nemački operater energetske opreme Siemens Energi nije vratio popravljene pumpne jedinice za gasovod Severni tok iz postrojenja za održavanje u Kanadi zbog embarga zemlje Rusiji.

Francuska dobija skoro 17% svog gasa iz Rusije preko mrežnih veza sa Nemačkom, koja se u velikoj meri oslanja na ruske isporuke energenata. Prekid isporuka ruskog gasa Francuskoj usledio je nakon sličnih ograničenja u Gaspromovim isporukama Nemačkoj i Italiji.

Evropski uvoznici ruskog gasa osudili su potez Gasproma kao „politički“, rekavši da Kremlj koristi energiju da kazni zemlje članice EU zbog podrške Ukrajini.

Isporuke ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok navodno su ove nedelje smanjene za 60 odsto, zbog čega su cene goriva porasle. U četvrtak su holandske veleprodajne cene gasa, evropski standard, porasle na više od 1.500 dolara za hiljadu kubnih metara, prvi put od aprila.