WTO: Učinićemo sve za globalnu sigurnost hrane

WTO: Učinićemo sve za globalnu sigurnost hrane

Svetska trgovinska organizacija produžila je sporazum prema kome se zasad ne uvode nove carine na međunarodnu trgovinu.

Ministarski sastanak Svetske trgovinske organizacije (WTO) u Ženevi finalizovao je nekoliko sporazuma u petak rano ujutro nakon što su predstavnici 164 zemlje članice produžili svoje razgovore za jedan dan.

Dugotrajan pljesak počeo je među delegatima kada je postalo jasno da neće biti prigovora na sporazume, prenosi Hina.

“Ne idete kući praznih ruku”, rekla je čelnica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala, dodajući da su dogovori dokazali da je WTO “sposoban odgovoriti na vanredne situacije našeg vremena”.

Članice WTO-a dogovorile su ograničenu suspenziju patenata vakcina protiv COVID-a 19 kako bi se omogućila proizvodnja u više zemalja. Takođe su usvojili sporazum o zabrani subvencioniranja ilegalnog i neregulisanog ribolova.

Delegati su obećali da će učiniti više kako bi se osigurala globalna sigurnost hrane i produžili su sporazum prema kome se ne uvode nove carine na međunarodnu trgovinu.

Konačno, na sastanku je dogovoren pristup za sprovođenje hitnih reformi načina rada WTO-a.

Na pregovorima o novom poljoprivrednom sporazumu nije postignut dogovor.

U završnoj deklaraciji je naglašena važnost podrške saradnje zemalja u razvoju u međunarodnoj trgovini i važnost posebnog razmatranja njihovih potreba.

Mehanizam za rešavanje sporova pred WTO, koji je zapravo suspendovan blokiranjem novih imenovanja u žalbenom sudu WTO-a od strane Sjedinjenih Američkih Država, trebao bi da nastavi rad za dve godine.