Ukrajina vidi podršku Zapadnog Balkana na putu ka EU

Ukrajina vidi podršku Zapadnog Balkana na putu ka EU

Ukrajina je u okviru specijalnog samita sa liderima Zapadnog Balkana dobila jasan signal podrške za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u video obraćanju naciji, prenosi Ukrinform.

„Ukrajina je dobila značajnu odluku o podršci za nas status kandidata za članstvo u EU – ove tri zemlje su dale takvu zajedničku izjavu.

Zapravo, danas smo toliko blizu ovom statusu koliko smo mogli da sanjamo pre nekoliko godina. Ukrajina je učinila sve što je bilo moguće da dobije kandidaturu“, naglasio je Zelenski.

Predsednik je takođe primetio da kao odgovor na aktivan zajednički rad Ukrajine i EU, Ruska Federacija preduzima nove agresivne korake.

„Naravno, bilo bi čudno kada bi ruska vlada jednostavno posmatrala naše spoljnopolitičke uspehe. Ponovo raste pritisak gasa na Evropu. Ponovo se pojačava granatiranje ukrajinskih položaja i mirnih gradova. Danas su pogodili Mikolajv, danas su užarene zajednice Dnjepropetrovske oblasti. , danas su pogodili oblast Harkova… Ruski propagandisti su postali proaktivniji u plasiranju lažnih izveštaja kako bi posejali očaj među Ukrajincima“, rekao je Zelenski, dodajući da nijedan od ovih lažnjaka neće uspeti.

Kako je preneo Ukrinform, premijeri Republike Albanije Edi Rama i premijer Crne Gore Dritan Abazović boravili su 15. juna u radnoj poseti Kijevu. Oni su se sastali sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Sastanku se putem video linka pridružio i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.