Lista želja Ukrajine mogla bi da presuši zalihe američkog oružja

Lista želja Ukrajine mogla bi da presuši zalihe američkog oružja

Mihail Podoljak, glavni savetnik predsednika Vladimira Zelenskog, predstavio je u ponedeljak novu listu želja za oružjem, verovatno dovoljnu da „izbaci Rusiju iz Ukrajine“. Novi poziv je efektivno gurnuo ukrajinsku potražnju za oružjem zapadne proizvodnje do krajnjih granica, a čak su i SAD u opasnosti da ponestane, naveli su brojni mediji.

Na listi želja nalazi se 1.000 NATO-standardnih haubica kalibra 155 mm, 300 višecevnih raketnih sistema, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova. Nejasno je koje vrste dronova i oklopnih vozila Kijevu trebaju da odbije tekuću rusku ofanzivu koja je počela krajem februara.

Ispunjavanje zahteva bi efektivno zahtevalo od SAD – najvećeg snabdevača oružjem ukrajinskih trupa tokom sukoba – da razoružaju sopstvenu vojsku, istakli su brojni zapadni mediji.

Broj zahtevanih MLRS sistema, na primer, iznosi otprilike polovinu preostalih zaliha takvog oružja u Vašingtonu, izvestio je Gardijan, pozivajući se na podatke Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS). Američka vojska ima oko 363 raketne artiljerije na točkovima HIMARS i 225 lansera na gusenicama M270 MLRS, dok američki marinci imaju još 47.

Potražnja za artiljerijom kalibra 155 mm bi efektivno potpuno ispraznila SAD od aktivnih zaliha, jer bi zahtevala od Pentagona da preda skoro sve svoje haubice M777, navodi se u članku. Međutim, list je propustio da pomene da SAD imaju u rezervi druge, starije vučne artiljerijske sisteme koji bi potencijalno mogli da budu isporučeni Kijevu.

Jedini zahtev za koji se čini da je relativno lako zadovoljiti je zahtev za tenkovima, pošto se procenjuje da samo američka vojska ima flotu od oko 6.000 jedinica Abramsa u skladištu i na aktivnoj dužnosti, primetio je Gardijan.

Fajnenšel tajms je zauzeo drugačiji pristup, tumačeći Podoljakovu listu želja kao potpuni ukrajinski ratni zahtev koji je delimično ispunjen prethodnim isporukama iz zapadnih zemalja, a ne kao potpuno novu listu. List je takođe prebrojao „zavetovani“ hardver, citirajući podatke sa ukrajinske vlade i veb-sajta Oriks, koji je opisao kao „poštovanu obaveštajnu organizaciju otvorenog koda“.

Čak i uz ovakav pristup, Podoljakova lista želja mogla je da bude pokrivena samo delimično sa oko 270 tenkova „isporučenih ili obećanih“ tokom sukoba. Novine su takođe izbrojale oko 250 haubica od 155 mm na listi, očigledno uključujući i vučene i samohodne komade. Brojka raketnih sistema za višestruko lansiranje izgleda najbezočnije, sa samo oko 50 komada – očigledno starijih lansera iz sovjetskog doba koje je isporučilo nekoliko evropskih nacija – uključenih na listu.

SAD i Velika Britanija, kao i mnoge druge zapadne zemlje, aktivno su snabdevale ukrajinske vlasti raznim oružjem i pre i od početka sukoba koji je u toku. Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne „pumpa” Ukrajinu oružjem, tvrdeći da će to samo produžiti sukob bez promene njegovog ishoda.