Srbija obezbeđuje energetski sporazum sa Rusijom

Srbija obezbeđuje energetski sporazum sa Rusijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dogovorio povoljnu cenu za uvoz ruskog prirodnog gasa u skladu sa uslovima novog energetskog sporazuma.

„Dogovorili smo se sa ruskim partnerima o količinama po najnižoj, veoma niskoj ceni – od 360 do 410 dolara za 1.000 kubnih metara za 64 do 65 odsto količine gasa koja je potrebna Srbiji“, rekao je on, prenosi TASS.

„Verujem da ćemo prve količine gasa početi da pumpamo početkom juna u Mađarsku“, dodao je on. „Sada imamo 205 miliona kubnih metara u našem delu PGS Banatski dvor. Pumpamo sve što možemo i kupujemo danas, a ne kada će gas koštati 5.000 dolara.

Srpski lider je trenutnu situaciju sa snabdevanjem energentima nazvao „strašnom“, napominjući da zemlja „priprema dodatnih milijardu evra (1,05 milijardi dolara) da popuni praznine“.

Srbija je prošlog meseca sa Moskvom obezbedila novi trogodišnji ugovor o uvozu gasa. Prethodni desetogodišnji ugovor Beograda o snabdevanju gasom sa ruskim Gaspromom istekao je 31. maja.

Vučić je ranije rekao da je njegova zemlja pretrpela značajne gubitke zbog sankcija EU Rusiji, posebno nafte. On je dodao da bi ograničenja koštala Beograd 600 miliona dolara godišnje.

Iako Srbija nije deo Evropske unije, energetska snabdevanja zemlje tranzitiraju kroz zemlje EU. Dakle, sve potencijalne sankcije koje Brisel uvede na isporuku ruskih energenata utiču na Srbiju.