RT: Berlin neće nacionalizovati zaplenjenu jedinicu Gasproma

RT: Berlin neće nacionalizovati zaplenjenu jedinicu Gasproma

Nemačka vlada navodno planira da obezbedi zajam od 10 milijardi evra (10,4 milijarde dolara) za spas lokalne jedinice ruskog državnog energetskog giganta Gasproma, koju je državni regulator za energetiku zaplenio u aprilu, prenosi Blumberg.

Vlada je u utorak u saopštenju poslatom e-poštom navela da će državna banka KfV Group obezbediti zajam, čiji bi deo na kraju mogao biti pretvoren u direktan udeo pod novim oblikom starateljstva. Tačna cifra nije data.

Gazprom Germania, podružnica ruskog gasnog najvećeg Gazproma, nekada je upravljala nekim od najvećih skladišta prirodnog gasa u zemlji. Kompanija je zaplenjena u okviru sankcija Rusiji u vezi sa Ukrajinom. Kao odgovor na to, Gasprom je obustavio isporuku gasa kompaniji, koji je iznosio oko 10 milijardi kubnih metara dnevno, a 11. maja Gasprom Germanija je bio predmet sankcija Rusije. Kompaniju su kasnije izbegavali trgovinski partneri i suočila se sa problemima likvidnosti, rizikujući kolaps ključnih prodavaca gasa u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

„Ovakvim pristupom savezna vlada zadržava uticaj na ovaj deo kritične energetske infrastrukture i sprečava da bude ugrožena energetska bezbednost“, navodi se u saopštenju agencije.

U skladu sa novom šemom, koja treba da pomogne u stabilizaciji finansija Gazprom Germanije, starateljstvo će navodno biti produženo nakon kraja septembra, kada je trebalo da istekne. Naziv kompanije će biti promenjen u Securing Energi for Europe GmbH.

Očekuje se da će plan obezbediti sigurnost snabdevanja nakon što je Rusija obuzdala isporuke gasa u znak odmazde što je Nemačka zaplenila kompaniju i njene podružnice, kao i da spreči nesolventnost kompanije i „kaskadni efekat na tržištu“.

Ranije je nemački ministar ekonomije Robert Habek zalagao za potpunu nacionalizaciju firme kako bi se omogućio novi početak. Međutim, taj potez je odbacio kancelar Olaf Šolc, rekli su za Blumberg ljudi upoznati sa tim, dodajući da je zabrinut da bi nacionalizacija mogla da razbesni ruskog predsednika Vladimira Putina.