US Open objavio odluku o ruskim igračima

US Open objavio odluku o ruskim igračima

Prvom teniserku sveta Daniilu Medvedevu biće dozvoljeno da brani svoju titulu u singlu na Ju-Es openu nakon što su organizatori potvrdili da ruski i beloruski igrači mogu da se takmiče na grend slemu u Njujorku, iako bi Novak Đoković navodno mogao da bude isključen zbog svog stava o vakcini.

Teniska asocijacija Sjedinjenih Država (USTA) objavila je razvoj događaja u utorak i rekla da iako je „podržala zabranu ruske i beloruske teniske federacije iz ITF-a (Međunarodne teniske federacije), a samim tim i svih međunarodnih timskih takmičenja“, takođe podržava „ direktiva da igrači iz tih zemalja igraju pod neutralnom zastavom kada se takmiče van međunarodnih timskih takmičenja.“

Potvrda je usledila nakon ranijeg izveštaja The Telegrapha koji je tvrdio da je USTA odlučila o pristupu na sastanku odbora u ponedeljak.

Dok su se navodno tamo čuli argumenti u prilog zabrane Rusa viđenih na Vimbldonu, veruje se da su ATP i VTA oduzimanje bodova engleskog turnira bili faktor koji je omogućio Rusima da se takmiče na Flushing Meadovs-u.

Telegraf je naveo da USTA želi da izbegne sprovođenje politički motivisanih zabrana. I za razliku od Velike Britanije, gde su vlada i ličnosti kao što je ministar sporta Najdžel Hadlston intervenisale sa pritiskom da ograniče rusko učešće zbog vojne operacije u Ukrajini, američke vlasti su izgleda držale distancu po tom pitanju.

Reagujući na tu vest, predsednik Ruske teniske federacije (RTF) Šamil Tarpiščov rekao je ruskim medijima da je odluka da se ruskim sportistima dozvoli učešće na Otvorenom prvenstvu SAD ispravna i „potvrda posvećenosti koja postoji u svetu sporta“.

„Teniseri učestvuju na turnirima po rangu, a ne po nacionalnosti“, dodao je on za R-Sport, čineći da je „apsolutno ispravna odluka“ da se dozvoli Rusima da igraju na Flushing Meadovs-u.

„Sportisti nemaju nikakve veze sa [vojnom operacijom Rusije], [a] sport je van politike. Možete da pričate šta god hoćete, ali turniri se tako održavaju, sa izuzetkom turnira u Engleskoj“, zaključio je on.

Dok prvoplasirani Medvedev može da odbrani svoju prvu grend slem titulu osvojenu protiv Đokovića, srpski velikan možda neće moći da se osveti za poraz od Rusa u Njujorku, navodi Telegraf.

S obzirom da se Đoković i dalje veruje da nije vakcinisan, britanski list piše da nema planova da SAD ublaže svoja imigraciona pravila koja obavezuju sve strane putnike da imaju vakcinu pre nego što uđu na američku teritoriju.

Iako je američka imigracija prošle nedelje odbacila potrebu da dolazni putnici daju negativan test pre ukrcavanja, oni su zadržali zahtev da po dolasku podnesu dokaz o vakcinaciji.

Đoković je u januaru bio upleten u skandal sa vakcinama i vizama, zbog čega mu je uskraćena šansa da pokuša da zadrži titulu na Australijan openu. Uprkos tome što mu je dato medicinsko izuzeće da igra Dovn Under, on je priveden i deportovan nakon intervencije australijske vlade dok je Medvedev prošao u finale koje je pobedio Rafael Nadal.

Nadal je tada nadmašio Đokovića sa ukupno 21 grend slem pobeda i produžio ovo na 22 svojim 14. trijumfom na Rolan Garosu na Otvorenom prvenstvu Francuske ranije ovog meseca.

Ali čak i ako Đoković bude na prvom mestu na Vimbldonu, gde je i branilac titule, Đoković možda neće imati šansu da izjednači Nadalov udeo svih vremena ove godine, dok će propustiti dva od četiri grend slema 2022. godine.

Uz prisustvo ruskih sportista, ali možda ne i Đokovića, Otvoreno prvenstvo SAD trebalo bi da počne 29. avgusta.