Medvedev: Evropska energetska kriza će se samo pogoršavati

Medvedev: Evropska energetska kriza će se samo pogoršavati

Zapadne zemlje će nastaviti da sankcionišu Moskvu i nanose štetu sopstvenim ekonomijama, kaže bivši ruski predsednik

Evropa je u zagrljaju energetske krize i situacija će se samo pogoršavati kako Zapad bude pokušavao da zabrani uvoz ruske energije, napisao je u utorak bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

„Naravno, naši protivnici će i dalje činiti sve da nanesu maksimalnu štetu našem gorivno-energetskom kompleksu… Danas oni doživljavaju energetsku krizu čiji će se obim samo povećavati. Čak je i glavni pokretač antiruske agresije, SAD, stradao“, rekao je Medvedev, verovatno misleći na skok cena benzina u SAD.

On je primetio da je želja takozvanih „neprijateljskih” zemalja da napuste rusku energiju imala „izuzetno negativan” efekat na evropske građane. Najnoviji podaci evropske statističke agencije Eurostat pokazuju da je godišnja inflacija u evrozoni prošlog meseca procenjena na 8,1 odsto, u odnosu na 7,4 odsto u aprilu.

Prema Medvedevu, stvari će se pogoršati, jer izgleda da zapadne države ne žele da prekinu svoj rat sankcijama protiv Rusije.

„Svi razumeju da će naši neprijatelji u svojoj revnosti da unište našu ekonomiju ići do samog kraja, namećući sve više novih sankcija protiv nas, izbacujući Rusiju iz raznih organizacija pod naizglednim izgovorima“, napisao je Medvedev.