Bela kuća se bavi problemima starosti zbog planova za reizbor Bajdena

Bela kuća se bavi problemima starosti zbog planova za reizbor Bajdena

Američki predsednik Džo Bajden ponovo će se kandidovati za funkciju 2024. godine, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer. Bajden i najviši zvaničnici sa njegovom administracijom su već više puta potvrdili njegovu nameru da pokrene ponudu za reizbor, istakla je ona.

„Predsedniku je, kao što znate, to pitanje postavljeno mnogo puta i on je na njega odgovorio. Njegov odgovor je bio prilično jednostavan, a to je: Da, kandiduje se za reizbor. Ne mogu reći više od toga“, rekao je Žan-Pjer tokom redovnog brifinga za štampu u ponedeljak.

Bajden se suočava sa sve većom zabrinutošću u vezi sa svojim godinama i zdravstvenim problemima, a čak i kolege demokrate sugerišu da bi to mogle biti prepreke na njegovom putu ka reizboru. Predsednik, koji ima 79 godina, će do kraja drugog mandata imati 86 godina.

Govoreći odvojeno za Si-En-En, Žan-Pjer je osudio izveštaj Njujork tajmsa koji je citirao „desetine frustriranih demokratskih zvaničnika, članova Kongresa i glasača“, koji su sugerisali da bi Bajdena trebalo da zameni neko drugi kao partijski kandidat 2024. Između ostalih, NIT je citirao Dejvida Akselroda, glavnog stratega dve uspešne predsedničke kampanje Baraka Obame, koji je rekao da je starost predsednika već postala „glavno pitanje“.

„Predsedništvo je monstruozno težak posao, a surova realnost je da bi predsednik bio bliže 90 nego 80 na kraju drugog mandata, i to bi bilo veliko pitanje“, rekao je Akselrod, dodajući da njegova javnost ispod nivoa „učinak“ je delimično odgovoran što nije dobio odgovarajuću zaslugu „koje zaslužuje za upravljanje zemljom“ kroz tekuća politička i ekonomska previranja.

„Izgleda svojih godina i nije tako okretan pred kamerom kao što je nekada bio, a to je podstaklo narativ o kompetenciji koja nije ukorenjena u stvarnosti“, naglasio je Akselrod.

Žan-Pjer je to odbacio kao „priču iz druge ruke – to je pogrešno“, insistirajući na tome da predsednikove godine i izgled nisu nešto na šta se „fokusira“.

„To nije ono do čega nam je stalo – nama je stalo do toga, kako ćemo isporučiti za američki narod? Kako ćemo im poboljšati živote? To je ono o čemu predsednik govori. To je njegov fokus. I na to ćemo nastaviti da se fokusiramo“, rekla je ona.