Aleksej Navaljni premešten na nepoznatu lokaciju

Aleksej Navaljni premešten na nepoznatu lokaciju

Ruski opozicioni lider i zatvorenik Aleksej Navaljni premešten je na nepoznatu lokaciju iz kaznionice gde služi dosuđenu kaznu od dve i po godine zatvora, rekao je u utorak njegov saradnik.

„Ne znamo gde je Aleksej sada, niti u koju je kažnjeničku koloniju prevezen“, objavio je na Telegramu Leonid Volkov, vođa tima Navaljnog.

Najpoznatiji opozicioni lider u poslednjih deset godina, Navaljni, je u februaru 2021. uhapšen po povratku iz Nemačke, gde se lečio od pokušaja trovanja nervnim agensom, a koje je, po njegovim rečima, izvedeno po naredbi Kremlja.

Navaljni je ponovo osuđen 24. marta, ovaj put na devet godina zatvora, po optužbama za prevaru i nepoštovanje suda, a on i te optužbe odbacuje kao politički fabrikovane kako bi se zauzdale njegove političke ambicije.

Sudija je naredio da Navaljni, koji je javno osudio rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, nazivajući je „glupošću“ , bude prevezen u kaznionicu maksimalne bezbednosti, gde će mu se smanjiti prava na posete i kontakte.

Navaljni je kaznu služio u Kažnjeničkoj koloniji 2, zatvoru u Pokrovu 119 kilometara istočno od Moskve.

Otkako je u kaznionici, ruske vlasti uveliko su razgradile političku mrežu koju je stvorio, a što su obrazložile optužbama da je njegova organizacija „ekstremistička“.

Njegovi najbliži saradnici i organizatori sada su ili u zatvoru ili su bili primorani na egzil.

Pre dve nedelje, protiv Navaljnog je podignuta nova optužnica, ovaj put za osnivanje ekstremističke organizacije i podsticanje mržnje prema vlastima, a za to bi mogao da dobije najveću kaznu od novih 15 godina zatvora.