U Crnoj Gori oduzeta imovina poslanika Državne dume

U Crnoj Gori oduzeta imovina poslanika Državne dume

Crna Gora, koja se pridružila sankcijama EU protiv Rusije, zaplenila je imovinu 34 ruska državljana, uključujući poslanike Državne dume i zvaničnika Putinove administracije Alekseja Gromova, koga mediji navode kao kustosa propagande Kremlja, prenose Vijesti.

Vijesti su u ponedeljak objavile spisak Rusa čiju je imovinu Crna Gora zaplenila na svojoj teritoriji.

Tako se na listi nalaze poslanici ruske Državne dume iz Jedinstvene Rusije (Ana Kuznjecova, Leonid Ivlev, Viktor Kazakov, itd.), Komunističke partije (Oleg Smolin, Oleg Lebedev, Irina Filatova), Liberalno-demokratske partije (Vasili Vlasov) i „Poštena Rusija“ i „Poštena Rusija i“ Dmitrij Andrej Kuznjecov).

Pored toga, na spisku se nalaze imenjak člana Saveta bezbednosti Rusije Sergej Ivanov i prvi zamenik načelnika Generalštaba Aleksej Gromov. Mediji su objavili da je on bio zadužen za propagandnu i informativnu politiku u Kremlju, posebno preko državnih TV kanala.

Kako navodi rusko istraživačko izdanje „Projekt“, niko od predstavnika ruskih vlasti, čija se imena poklapaju sa imenima na objavljenom spisku, zvanično ne poseduje nekretnine u inostranstvu.

Prema izvorima Vijesti u Vladi Crne Gore, objavljeni spisak nije konačan i može se prilagoditi informacijama koje će biti dobijene.

Sva ruska nekretnina oduzeta u okviru pristupanja Crne Gore sankcijama EU nalazi se u tri grada – Herceg Novom, Budvi i Žabljaku. Istovremeno, moguće je da ruski državljani poseduju imovinu u Crnoj Gori preko lažnih kompanija.

Ranije se saznalo da novoimenovana crnogorska vlada priprema paket za sprovođenje svih sankcija Rusiji, koje je ranije uvela Evropska unija.