FIFA saopštila da li će južnoamerička nacija izgubiti mesto na Svetskom prvenstvu

FIFA saopštila da li će južnoamerička nacija izgubiti mesto na Svetskom prvenstvu

Ekvador će zadržati svoje mesto na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru nakon što je fudbalsko telo FIFA saopštilo da je zatvorilo svoj slučaj zbog tvrdnji Čilea da su njihovi južnoamerički rivali izveli igrača koji nije kvalifikovan tokom kvalifikacija.

Fudbalski šefovi Čilea tvrdili su da imaju dokaze da je defanzivac Bajron Kastiljo – koji je igrao u osam kvalifikacija za Ekvador – zapravo Kolumbijac.

Da je FIFA otkrila da je to slučaj, Ekvador bi izgubio svoje mesto na kataru tako što bi izgubio sve utakmice koje je Kastiljo igrao, dozvoljavajući Čileu da se pomeri iznad njih na četvrto mesto na kvalifikacionoj tabeli CONMEBOL i zauzme svoje mesto na turniru .

U saopštenju od petka, FIFA je rekla da je njena istraga završena u korist Ekvadora – ali je navela da bi Čile mogao da se žali na odluku.

„Nakon analize podnesaka svih zainteresovanih strana i razmatranja svih elemenata koji su mu izneti, Disciplinski komitet FIFA je odlučio da zatvori postupak pokrenut protiv FEF-a [Fudbalskog saveza Ekvadora]“, navodi se u poruci.

Ekvador će odahnuti jer se čini da će se sada postrojiti u Kataru kada akcija počne u novembru.

Ekvadorci su izvučeni u Grupu A na turniru, zajedno sa domaćinima Katarom, Senegalom i Holandijom, i biće njihov četvrti nastup na Svetskom prvenstvu u istoriji.

Optužbe protiv Kastilja tvrdile su da je falsifikovao dokumente da je rođen u Ekvadoru 1998. godine – a ne u Kolumbiji 1995. godine – i da je igrač koristio falsifikovane informacije da bi naveo da ima pravo da igra za Ekvador.

Pravni predstavnici Čilea tvrdili su da Ekvador zaslužuje „najstrožiju sankciju“ za navodne prekršaje – iako je predsednik FEF-a Francisko Egas u petak trijumfalno rekao da je „sportska pravda zadovoljena“.

„Uvek smo znali da smo na pravoj strani, idemo Ekvador!“ tvitovao je Egas, podelivši pismo FIFA-e u kojem je obaveštena o svojoj odluci.