Grčki sud doneo odluku o zapleni iranske nafte

Grčki sud doneo odluku o zapleni iranske nafte

Apelacioni sud u grčkom gradu Halkida poništio je presudu koja je dozvolila SAD da konfiskuju iransku naftu, potvrdili su iranska ambasada i neki grčki zvaničnici.

Sud još nije zvanično objavio odluku u sredu.

Grčke vlasti su u aprilu zaplenile tanker Lana, koji je prevozio iransku naftu, zbog sumnje da je povezan sa Rusijom i da krši sankcije uvedene Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

U maju su SAD konfiskovale deo nafte sa broda i prebacile je na drugi brod, na osnovu prvobitne sudske presude. Prema pisanju medija, tanker je prevozio više od 100.000 tona iranske nafte, čime su prekršena ograničenja SAD i EU za Teheran.

Iran je okarakterisao ovaj potez kao čin „piraterije“ i uzvratio hapšenjem dva naftna tankera koji su vijorili grčku zastavu u Persijskom zalivu, što je dodatno eskaliralo situaciju.

„Božjom milošću, cela pošiljka nafte će biti vraćena“, objavila je u četvrtak iranska ambasada u Grčkoj na Tviteru.

„Intenzivne konsultacije“ su u toku između Teherana i Atine kako bi se osiguralo da se odluka žalbenog suda u vezi sa teretom iz tankera u potpunosti primeni, dodaje se.

„Sud je odlučio da se teret pusti“, rekao je zvaničnik grčke vlade za AFP, naglašavajući da vlasti u Atini nemaju nikakve veze sa tom odlukom.

On je takođe rekao da se grčka vlada „veoma nada“ da će odluka dovesti do oslobađanja tankera pod grčkom zastavom koje je Iran zadržao krajem maja.