Danas počela prijava Fijatovih radnika za odlazaku inostranstvo, pomaka u pregovorima nema

Danas počela prijava Fijatovih radnika za odlazaku inostranstvo, pomaka u pregovorima nema

Ni nakon jučerašnjeg razgovora radnika Fijata I predstavnika sindikata sa predsednicom Vlade Anom Brnabić nema značajnijih pomaka u rešavanju problema. Predsednik Samostalnog sindikata Saša Đorđević kaže da mu se čini da su se vratili dva koraka unazad, a šta će se I da li će se nešto promeniti u korist zaposlenih do 20. juna, ostaje da se vidi.

Ozbiljna lica I činilo se razočarani pogledi. Tako su izgledali predstavnici sindikata I zaposlenih u fabrici Fijat nakon jučerašnjeg razgovora sa predsednicom Vlade Anom Brnabić. Kako se ispostavilo ni jedan od zahteva koji su prosledili državnom vrhu nije uvažen, a već postojeće ponude Stelantisa samo su kozmetički izmenjene. Predsednik Samostalnog sindikata Saša Đorđević kaže da je razočaran.

“Smatram da smo zaista mogli da napravimo mnogo više za radnike koji hoće da rade, ali ponavljam da je pred njih postavljena nepremostiva prepereka, za nekoliko dana ćemo saznati za sedam osam dana koji je to broj koji nije mogao da prihvati rad u inostranstvu”, ističe Đorđević.

Đorđević ističe da je možda pomak napravljen u najavi formiranja radne grupe koju će činiti predsavnici zaposlenih, sindikata, članovi kabineta premijerke I ministarstava I koja će pregovarati o visini otpremnina, jer trenutna ponuda Stelantisa-zakonski minimum uvećan za 20 odsto- nije prihvatljiva zaposlenima. Ipak, dodaje, da se nada da to nije poluga kojom se koriste da bi kupovali vreme.

“ Ima perspektive da ta radna grupa bude odgovorna, da se prošire neki delovi socijalnog programa u korist radnika, ali moramo da pazimo da ta radna grupa ne bude mehanizam za dobijanje nekog vremena koje neće doneti na kraju nikakve rezultate. To moramo da povedemo računa, kaže Đorđević.

Novinarka I urednica portala Glas Šumadije Jovanka Nikolić kaže da država očigledno nema rešenje za radnike Fijata I da je sada samo pitanje koliko će oni sami, ličnom borbom, uspeti da izvuku maksimum u celoj situaciji.

“ Mislim da se država malo iznenadila reakcijom radnika I da sada pokušava da kuva žabu I da pokušava da se izvuče iz cele situacije, ali je pitanje kako će to sada biti I da li će uspeti u tome, jer je I grad u velikom problemu”, kaže Jovanka Nikolić.

OFF: Radnici fijata mogu od danas do 15. juna da se prijave za odlazak na rad u inostranstvo, a iz Samostalnog sindikata kažu da je država u ovom slučaju dala vrlo kratak rok za tako važnu odluku. Tek nakon prijava će se znati koji broj zaposlenih je zaista višak I kojim sistemom će se birati oni koji će ići na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, a kome će država eventualno pomoći da nađe drugo radno mesto.