Veliki karavan migranata kreće ka SAD

Veliki karavan migranata kreće ka SAD

Karavan od čak 15.000 migranata, mnogi iz Venecuele i Kube, započeo je marš od južnog Meksika do granice sa SAD, bežeći od siromaštva i nasilja, dok predsednik Džo Bajden ugošćuje lidere sa celog kontinenta na ovonedeljnom Samitu Amerika u Los Anđeles.

Migranti su u ponedeljak krenuli iz Tapačule, grada u jugoistočnom uglu meksičke države Čijapas, nekoliko milja od granice sa Gvatemalom, javljaju mediji. Moraće da putuju više od 3.000 milja da bi stigli do SAD.

Karavan bi mogao biti najveći u istoriji i dolazi u vreme kada se američki predsednik Džo Bajden suočava sa kritikama zbog imigracione krize. Rekordan priliv ilegalnih stranaca stigao je na granicu SAD i Meksika u aprilu, u proseku skoro 8.000 dnevno. Više od dva miliona migranata su naišli na službenike granične patrole prošle godine, a saobraćaj bi mogao da poraste na 18.000 dnevno kada se ukinu ograničenja takozvana naslova 42 Covid-19, procenila je Bajdenova administracija.

Organizator karavana Luis Garsija Viljagran rekao je Rojtersu da je početak marša planiran da se poklopi sa ovonedeljnim Samitom Amerike. „Snažno apelujemo na one koji prisustvuju samitu… da pogledaju šta se dešava, a šta bi se moglo još češće dešavati u Meksiku, ako se nešto ne preduzme uskoro.

Samit, koji je počeo u ponedeljak, baviće se pitanjima kao što su imigracija, klimatske promene i pandemija Covid-19. Bajden bi trebalo da stigne u sredu i navodno bi ove nedelje mogao da objavi novi regionalni pakt o migraciji.

Ironično, SAD su odbile da pozovu Venecuelu, Kubu i Nikaragvu na samit, tri zemlje za koje se veruje da imaju najveći broj migranata u karavanu. Kao odgovor na kritike, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador bojkotuje samit.

„Verujem u potrebu promene politike… isključenja, želje da se dominira bez razloga i ne poštuje suverenitet zemalja, nezavisnost svake zemlje, i to neće biti Samit Amerika bez učešće svih zemalja u Americi”, rekao je Lopez Obrador novinarima u ponedeljak.