Indija testira nuklearnu raketu

Indija testira nuklearnu raketu

Indija je uspešno testirala svoju nuklearnu balističku raketu Agni-4, u onome što je Ministarstvo odbrane zemlje nazvalo „rutinskim“ lansiranjem. Rečeno je da je lokalno razvijeno oružje sposobno da pogodi ciljeve udaljene hiljadama milja.

Izvršena u ponedeljak sa ostrva Abdul Kalam u državi Odiša, raketna proba nije naišla na veće probleme i smatra se uspešnom, objavila je vojska u saopštenju za javnost.

„Uspešan test bio je deo rutinskih pokretanja obuke korisnika koji su sprovedeni pod okriljem Komande strateških snaga“, navodi se, dodajući da je lansiranje dokazalo „pouzdanost sistema“ i ponovo potvrdilo „Kredibilne minimalne sposobnosti odvraćanja“ Nju Delhija.

Četvrta iteracija oružja koje je stvorila Indijska organizacija za istraživanje i razvoj odbrane (DRDO), Agni-4 (ili „Fire-4“) je projektil srednjeg dometa za koji se kaže da može da pogodi ciljeve do 4.000 kilometara (2.485 milja). ) i nose teret od 1.000 kilograma (2.200 funti). Nju Delhi je takođe izvršio niz testova za Agni-5, interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) znatno većeg dometa, pri čemu je poslednje ispitivanje obavljeno krajem prošle godine.

Jedna od malobrojnih nacija koje imaju sopstvenu nuklearnu trijadu – ili nuklearno oružje ispaljeno sa kopna, mora i vazduha – Indija je poslednji put testirala Agni-4 2018. godine, dok je lansirano lansiranje novijeg i manjeg dometa Agni Prime. izlazi krajem 2021.