Vrednost ruskih hartija od vrednosti zamrznutih EU

Vrednost ruskih hartija od vrednosti zamrznutih EU

Euroclear, jedna od najvećih svetskih kompanija za transakcije finansijskim hartijama od vrednosti, blokirala je oko 27 milijardi dolara vredne hartije od vrednosti koje pripadaju Rusima, kažu stratezi iz ITI Capital-a.

Zamrznuta imovina stranih investitora navodno premašuje 85 milijardi dolara.

Belgijska organizacija za poravnanje i kliring najavila je u martu suspenziju transakcija sa ruskim hartijama od vrednosti. Taj korak je usledio usred sankcija koje su protiv Moskve uvedene u vezi sa Ukrajinom. Kasnije je to sledila klirinška kuća Clearstream, koja je u vlasništvu Deutsche Boerse.

Obim imovine nerezidenata koji je blokiran u ruskom Nacionalnom depozitu za poravnanje (NSD) je navodno premašio 85 milijardi dolara, pri čemu su oko 48 milijardi dolara imovine bile akcije, dok preostalih 38 milijardi dolara otpada na obveznice, uglavnom državni dug denominiran u rubljama ( OFZs).

Analitičari kažu da su većina vlasnika strane imovine u NSD-u domaće banke, društva za upravljanje, nedržavni penzioni fondovi i pojedinci koji poseduju strukturne zapise i strane akcije.

„Velika je verovatnoća da će isplate vlasnicima evroobveznica u NSD-u i Euroclear-u biti izvršene u rubljama, u skladu sa šemom koju je prethodno objavilo Ministarstvo finansija, nakon čega će se moći konvertovati u devize“, navode stratezi dr. ITI Capital je rekao medijima.

Prema ITI Capital-u, lideri EU bi mogli da razmotre konfiskaciju blokirane imovine kao deo antiruskih kazni bloka.

Eksperti očekuju da će Vašington uvesti slične sankcije protiv NSD-a, prisiljavajući brokere da dekolateraliziraju imovinu u evrima i dolarima.