Veliki samit predvođen SAD proglašen je neuspehom

Veliki samit predvođen SAD proglašen je neuspehom

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pohvalio je svog meksičkog kolegu Andresa Manuela Lopeza Obradora što je preskočio tekući „Samit Amerika“ koji predvode SAD. Maduro, koji nije pozvan na događaj u Los Anđelesu, predložio je inkluzivniji skup sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom „kao gostom“.

Lopez Obrador je u ponedeljak potvrdio da neće prisustvovati događaju nakon što je Vašington odbio da ugosti levičarske lidere Nikaragve, Venecuele i Kube.

Tokom obraćanja u parlamentu kasnije tokom dana, Maduro je rekao da „izražavamo svoje divljenje jasnoći i hrabrošću predsednika Meksika“.

Maduro je takođe podržao pozive Lopeza Obradora da „napusti svet sankcija, blokada, isključenja i diskriminacije koji dolazi iz SAD“.

„Nažalost, američka vlada je ta koja je probila takozvani samit, zbog čega je taj samit već propao“, rekao je venecuelanski lider. Po njegovom mišljenju, „nema agendu, nema temu, nema tačaka odlučivanja, nema šta da poveže taj sastanak sa problemima i pitanjima od interesa i prioriteta naroda Amerike“.

Maduro je takođe izjavio da će, uprkos tome što njegova zemlja nije prisutna, interese Venecuele i dalje zastupati argentinski predsednik Alberto Fernandes koji će na sastanak doneti glasove Latinske Amerike i Kariba.

„Predsednik Fernandez je hrabar čovek, koji brani ono u šta veruje; i on je protiv isključenja“, dodao je Maduro.

Venecuelanski lider je tada ponudio da bude domaćin „pre nego kasnije“ sastanka Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC).

„To će morati da bude CELAC, predsedniče Alberto Fernandes, to će morati da bude Zajednica latinoameričkih država, kojom predsedavate, [koja] se sastaje, sa agendom prioritetnih pitanja od maksimalnog interesa za naš narod… gde 33 zemlje Latinske Amerike i Kariba će se sastati i predsednik Džo Bajden je pozvan“, rekao je on.

Predsednik Meksika je rekao da će poslati ministra spoljnih poslova Marsela Ebrarda na samit u Los Anđelesu, koji je počeo u ponedeljak i trebalo bi da traje do 10. juna. Ovo saopštenje dolazi uprkos ranijem upozorenju da će se povući sa skupa ukoliko sve zemlje u regionu je bilo dozvoljeno da prisustvuje.

Drugi lideri Latinske Amerike takođe su odlučili da preskoče samit, kao što su predsednica Hondurasa Ksiomara Kastro, predsednik Bolivije Luis Arce i Alehandro Đamatei iz Gvatemale.