Britanski parlament danas glasa o poverenju Borisu Džonsonu

Britanski parlament danas glasa o poverenju Borisu Džonsonu

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson danas će se suočiti sa glasanjem o poverenju u britanskom parlamentu zbog kršenja mera tokom karantina uvedenog zbog pandemije koronavirusa, a nakon što je izviždan na događajima povodom kraljičinog platinastog jubileja tokom vikenda.

Glasanje o poverenju britanskom premijeru očekuje se večeras između 19 i 21 sat po srednjoevropskom vremenu, a stavljeno je na dnevni red na zahtev 54 poslanika iz Džonsonove Konzervativne stranke, prenosi BBC .

Za smenu britanskog premijera neophodna je većina od najmanje 180 konzervativnih poslanika. Ako Džonson izgubi, biće smenjen s dužnosti premijera, a zatim će se odlučivati o njegovoj zameni.

Iz Džonsonovog kabineta je saopšteno da premijer „pozdravlja priliku da iznese svoje argument pred poslanicima“ i da je glasanje „šansa da se okončaju meseci spekulacija“.

Glasanje je usledilo nakon gneva zbog izveštaja u kojem se detaljno opisuje kršenje mera i organizovanja zabava u premijerovoj rezidenciji u Dauning stritu, tokom karantina uvedenog zbog pandemije koronavirusa.

Stoga je jedan broj konzervativnih poslanika izrazio zabrinutost može li Džonson i dalje da upravlja Britanijom, koja je suočena s rizikom od recesije, rastom cene goriva i hrane, a trenutno i s saobraćajnim haosom u Londonu zbog štrajka.