Bogatstvo Elona Maska smanjilo se 16,9 milijardi dolara

Bogatstvo Elona Maska smanjilo se 16,9 milijardi dolara

Bogatstvo vlasnika Tesle smanjilo se za skoro 17 milijardi dolara u jednom danu nakon što su procurili njegovi planovi da otpusti radna mesta.

Najbogatiji čovek na svetu Elon Mask zabeležio je u petak da se njegovo bogatstvo smanjilo za 16,9 milijardi dolara, piše Forbs.

Ranije ove nedelje pojavili su se izveštaji o Muskovim planovima da otpusti 10% Teslinih zaposlenih i obustavi zapošljavanje, citirajući procurelo pismo izvršnog direktora višem menadžmentu. Kao rezultat toga, akcije Tesle su pale za 9,2%, što je smanjilo i njegovo bogatstvo.

Prema pisanju medija, njegovo bogatstvo se sada procenjuje na 216,8 milijardi dolara.

Ovo nije prvi put da su Muskove reči koštale njega i kompaniju novca. Ranije ove nedelje, akcije su pale nakon što je Musk pozvao zaposlene u Tesli da provedu najmanje 40 sati nedeljno u kancelariji ili rizikuju da budu otpušteni. Prošlog meseca, akcije proizvođača automobila zabeležile su najveći pad ove godine nakon Muskove objave da kupuje Tviter. Tesline akcije su završile sedmicu u padu od 33% za godinu.

„Najveća stvar o kojoj investitori verovatno razmišljaju je da žele da Musk ućuti“, rekao je za Forbs Matt Malei, glavni tržišni strateg kompanije Miller Tabak.

Ukupno, od početka godine, Muskovo bogatstvo se smanjilo za 55 milijardi dolara. Međutim, on i dalje drži titulu najbogatijeg čoveka na svetu, prema Forbsu, pobedivši francuskog tajkuna u oblasti luksuzne robe Bernara Arnoa i osnivača Amazona Džefa Bezosa.