Zelenski odao poštu režiseru koji je nastradao u Mariupolju

Zelenski odao poštu režiseru koji je nastradao u Mariupolju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odao je u nedelju počast litvanskom reditelju Mantasu Kvedaravičijusu, koji je nastradao u Mariupolju u aprilu.

Zelenski je to rekao u snimljenom obraćanju gostima i učesnicima Litvanske nacionalne filmske nagrade „Sidabrine gerve“ u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu.

„Važno je nositi istinu. Važno je podržati umetnost koja je za život, a ne za one koji žele da unište taj život“, rekao je Zelenski u nedelju.

„Ukrajinci će pamtiti Mantasa Kvedaravičijusa kao čoveka koji je bio upravo takav. On zaista zaslužuje Zlatnog labuda. On je cenio život i uvek je govorio protiv onoga što je po njemu opasno po život – i to je bio veoma pažljiv stav“, Zelenski dodao je.

Kada je ubijen, Kvedaravičijus je još bio u procesu snimanja svog filma „Mariupolis 2“, dokumentarca koji prikazuje život u opkoljenom gradu nakon ruske invazije. Film, koji je završila njegova ukrajinska partnerka Hana Bilobrova, prikazan je na prestižnom Kanskom festivalu 19. i 20. maja.

Zelenski je u svom nedeljnom obraćanju pozvao goste i učesnike festivala „Sidabrine gerve“ da „budu isto tako pažljivi“ i „podrže život“.

„I zapamtite Ukrajinu, Mariupolj i činjenicu da ovaj rat koji je odneo Mantasov život. Rat Rusije protiv Ukrajine, mora da se završi. Prekinite što je pre moguće“, naglasio je on.

Festival filmskih nagrada održava se svake godine pod pokroviteljstvom premijerke Republike Litvanije Ingride Šimonite i direktno se prenosi na Litvanskoj nacionalnoj televiziji.