Na teritoriji pod kontrolom Ukrajine gori pravoslavni manastir

Na teritoriji pod kontrolom Ukrajine gori pravoslavni manastir

Veliki požar izbio je u subotu u pravoslavnom manastiru u blizini grada Svjatogorska u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Ovu oblast kontroliše ukrajinska vojska, a tokom proteklih nekoliko dana zabeležene su intenzivne borbe iz tog područja.

Snimci sa lica mesta kruže pokazuju kako je skit Svih Svetih zahvaćen plamenom. Prostrana drvena konstrukcija izgrađena je kasnih 2000-ih na mestu nekadašnje Crkve Svih Svetih, koja je uništena tokom sovjetske ere.

Nije odmah bilo jasno šta je izazvalo požar, ali Moskva i Kijev su već uperili prst jedan u drugog. Ukrajinski oficir 95. desantno-jurišne brigade Jurij Kočevenko objavio je sliku zapaljenog skita na Fejsbuku, označivši požar kao „zločin“ koji su počinili „ruski varvari“.

Ruska vojska je okrivila za požar u manastiru ukrajinske trupe. Pre povlačenja sa mesta, ukrajinski nacionalisti i jedinice 79. desantne jurišne brigade su ispalile zapaljive metke na skit, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, pozivajući se na očevidce.

„Jedinice Oružanih snaga Rusije koje se nalaze severno od Svjatogorska ne izvode borbena dejstva u ovoj oblasti i ne granatiraju teritoriju Svjatogorskog istorijsko-arhitektonskog rezervata“, naglasilo je Ministarstvo.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.