F/A-18E Super Hornet se srušio, pilot poginuo

F/A-18E Super Hornet se srušio, pilot poginuo

Pilot borbenog aviona američke mornarice poginuo je u petak kada se njegov F/A-18E Super Hornet srušio u pustinji Mohave u južnoj Kaliforniji, što je najmanje četvrti takav incident u toj oblasti u poslednjih nekoliko godina.

Mlaznjak, sa sedištem u mornaričkoj vazdušnoj stanici Lemur između Los Anđelesa i San Franciska, pao je u blizini grada Trona u okrugu San Bernardino u petak oko 14:30, navodi se u saopštenju mornarice. Pilot nije identifikovan, a mornarica nije ponudila detalje o tome kako je došlo do pada. Na terenu nije bilo povređenih.

Incident se dogodio samo nekoliko sati nakon što je mornar specijalne mornarice poginuo, a četiri su povređena kada se njihov kombi srušio na povratku sa vežbe u kampu Bili Mečen u Nilandu u Kaliforniji. Dvojica drugih povređenih mornara nalaze se u kritičnom stanju u obližnjim bolnicama, saopštila je mornarica, ne identifikujući nijedno od uključenih lica. Kalifornijska patrola na autoputu istražuje nesreću. Kombi je navodno skrenuo sa autoputa pre 10 sati, udario u stenu i prevrnuo se.

Pad borbenog aviona takođe je usledio nakon incidenta iz 2019. u kojem je pao još jedan Super Hornet, ubivši pilota. Ta nesreća se dogodila u Nacionalnom parku Dolina smrti tokom misije obuke. Sedam posetilaca parka pogođeno je ruševinama i povređeno. Promatrači su se okupili na slikovitom vidikovcu gde je poznato da vojni piloti prolaze kroz oblast pod nadimkom „Kanjon Ratova zvezda“, u nekim slučajevima leteći ispod ivice poput svemirske letelice u filmu „Ratovi zvezda“.

U protekle dve godine u Kaliforniji su se dogodila još najmanje dva sudara u kojima su učestvovali Super Hornetsi. Super stršljen sa sedištem u Naval Air Station China Lake pao je prošle godine u Nacionalnom parku Dolina Smrti, a Super Hornet iz Naval Air Station Lemoore se srušio u pustinji Mohave 2020. U oba slučaja, piloti su se katapultirali i preživeli.

F/A-18E Super Hornet, koji je napravio Boeing, poznat je kao glavni udarni lovac u mornarici i ima najveću brzinu od skoro 1.200 milja na sat. Mlaznjak vredan 70 miliona dolara predstavljen je u novom filmu ‘Top Gun: Maverick’.