Bajden: Na Ukrajini je da li treba da ustupi teritoriju

Bajden: Na Ukrajini je da li treba da ustupi teritoriju

Upravo će Ukrajina, koja se odupire ruskoj oružanoj agresiji, odrediti načine postizanja mira na svojoj teritoriji, dok će SAD pomoći zemlji u tom pogledu, rekao je američki predsednik Džo Bajden koji je odgovorio na pitanje da li je naciji potrebno da ustupi deo svoje teritorije radi postizanja mira i okončanja ruske invazije, prenosi CNN.

„Od početka sam govorio, i nisu se svi složili sa mnom, ništa o Ukrajini bez Ukrajine. To je njihova teritorija. Neću im govoriti šta treba, a šta ne treba da rade“, rekao je Bajden novinarima.

Bajden je dodao da se „izgleda“ u nekom trenutku da će morati da postoji „nagodba“ između dve zemlje, dodajući „šta to podrazumeva, ne znam“.

Bajden je rekao da će u međuvremenu SAD nastaviti da stavljaju Ukrajince u poziciju u kojoj mogu da se brane.

Bajdenova administracija je 1. juna objavila još jedan paket bezbednosne pomoći Ukrajini vredan 700 miliona dolara. Uključuje raketne artiljerijske sisteme HIMARS i municiju za njih, protivbaterijske radare, radare za praćenje iz vazduha, 1.000 protivtenkovskih projektila Javelin, 6.000 jedinica drugog protivtenkovskog naoružanja, 15.000 artiljerijskih granata (155 mm), četiri helikoptera Mi17, 15 sparaca. delovi i druga oprema.