Britanski šef za borbu protiv korupcije upozorava na potrebu nezavisnog nadzora ministara

Britanski šef za borbu protiv korupcije upozorava na potrebu nezavisnog nadzora ministara

Britanski šef za borbu protiv korupcije upozorio je da bi istrage o kršenju ministarskog kodeksa trebalo da budu nezavisne ako javnost želi da ima poverenja da se ministri „ponašaju ispravno“.

Lord Džonatan Evans, predsednik komiteta za standarde u javnom životu, rekao je za Bi-Bi-Si u četvrtak da je odluka vlade da ignoriše preporuke komiteta o nezavisnom nadzoru ministara bila „propuštena prilika”.

„Što se tiče poverenja javnosti, mislim da je nezavisna istraga kršenja kritična“, rekao je on u emisiji Radija 4 Today. „Naša zabrinutost je što je vlada odlučila da prihvati niz kazni [za kršenje ministarskog kodeksa], ali nije prihvatila preporuku za nezavisnu istragu i utvrđivanje činjenica.

Vlada je prošle nedelje objavila ažurirani ministarski kodeks u kojem se navodi da će lord Kristofer Gejt, nezavisni savetnik za interese ministara, morati da dobije saglasnost premijera da samostalno pokrene istragu o svakom kršenju pravila. Takođe je rečeno da se od ministara za koje se utvrdi da su prekršili kodeks ne treba očekivati „automatski“ da podnesu ostavke.

Upitan da li veruje da administracija premijera Borisa Džonsona poštuje standarde, Evans je odgovorio: „Mislim da morate da postavite pitanja kada vidite ishod policijskih istraga i izveštaj Sju Grej [o kršenju pravila karantene u Dauningu Street], i jedno ili dva druga pitanja koja su se pojavila.”

„Bilo je mnogo uznemirenja javnosti oko standarda u poslednjih šest meseci“, dodao je on.

Izveštaj Greja, višeg državnog službenika, otkrio je kulturu žurki i pijanstva u Dauning stritu, dok je ostatak zemlje poštovao stroge mere blokade Covid-19. Od njegovog objavljivanja prošle nedelje, više od dvadesetak poslanika Torijevaca javno je kritikovalo Džonsonovo vođstvo ili najavilo svoju nameru da podnesu pismo nepoverenja ser Grahamu Brejdiju, predsedniku komiteta poslanika iz 1922. godine.

Najmanje 54 pisma moraju biti poslata Brejdiju da bi se pokrenulo glasanje o nepoverenju Džonsonovoj premijerskoj funkciji.

Međutim, ministri su se okupili oko premijera, a ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je listu Dejli mejl da je priča o pismima i glasanju o nepoverenju bila „sporedna pojava“ i odvraćanje pažnje od „stvarnih izazova“ sa kojima se javnost suočava.

U međuvremenu, sekretarka za kulturu Nadin Doris pozvala je kolege da podrže Džonsona, tvrdeći da napore da se smeni premijer vodi „jedan ili dva pojedinca“ vođeni „ličnim ambicijama“.

Evans je rekao da nije posao odbora za standarde da „procenjuje da li određeni službenici rade pravu stvar . . . ali je naš posao da damo preporuke za unapređenje sistema. To smo uradili i sada čekamo da Vlada odgovori.“

Zamenica lidera laburista Angela Rejner rekla je da Džonson nije „sposoban da se pridržava visokih standarda u javnom životu” i optužila ga da „pokušava da pogreši pravila” uoči istrage odbora za privilegije Donjeg doma o tome da li je obmanuo parlament u svom izveštaju o koronavirusu. kršenje pravila u Dauning stritu i Vajtholu.

„Vreme je da se zaustavi trulež“, rekla je. „Laburistička vlada bi očistila politiku i vratila standarde u javnom životu, počevši od uvođenja Komisije za etiku i integritet.”