Zelenski: Ukrajina već radi na novim paketima sankcija Rusiji

Zelenski: Ukrajina već radi na novim paketima sankcija Rusiji

Ukrajina je u saradnji sa međunarodnim partnerima već počela da radi na novim paketima sankcija Rusiji kako bi okupatori platili punu cenu uništavanja života suseda, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju.

„Imamo tri važne vesti. Prvo, Evropska unija se postepeno kreće ka implementaciji šestog paketa sankcija. Iskreno, to je veoma teško postići. Zato što se ovaj paket sankcija prvenstveno odnosi na naftu“, rekao je Zelenski.

On je dodao da se svet konačno odriče ruske nafte i da se druge zemlje koje proizvode naftu spremaju da zamene ruske zalihe. Dakle, Rusija ima ogromne gubitke u prihodima.

„Naravno, Rusija stalno pokušava da se suprotstavi ovome. Ona dugo uživa u tokovima petrodolara i ne želi da se odvikne od toga. Ali mora. Mora da se navikne na to da je veoma bolno smanjenje prihoda je neminovna posledica rata za njegovog krivca, za rusku državu“, dodao je Zelenski.

On je takođe zahvalio predsedniku Sjedinjenih Država Džou Bajdenu na podršci.

„Druga vest je da su SAD na različitim nivoima potvrdile da se moderni HIMARS šalju u našu zemlju. Ovo oružje će zaista pomoći da se spasu životi naših ljudi i zaštiti naša zemlja.“

„Treće, sve više ambasada nastavlja svoje punopravne aktivnosti u Kijevu. Od danas ih je već 50. To je veoma važno ne samo u praksi – za rad diplomata, već i na simboličkom nivou. Nova ambasada koja se vraća u našu prestonicu je svedočanstvo vere u našu pobedu. Vera da će Ukrajina moći da odbrani svoju državnost u ovom ratu koji je na našoj zemlji pokrenula Ruska Federacija“, zaključio je Zelenski.