Jonhap: Južna Koreja označava Severnu „neprijateljem“

Jonhap: Južna Koreja označava Severnu „neprijateljem“

Novi narativ odražava oštriji stav Seula prema Pjongjangu, navodi novinska agencija.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje u obrazovnim materijalima koji se distribuiraju među vojnicima Severnu Koreju naziva „neprijateljem“, što je potez koji odražava oštriji stav Seula prema Pjongjangu, izvestila je u ponedeljak novinska agencija Jonhap, pozivajući se na južnokorejske zvaničnike.

„Provokacije Severne Koreje su bezbednosne pretnje sa kojima se suočavamo, i dokle god takve bezbednosne pretnje traju, vojska Severne Koreje i njen režim su naši neprijatelji“, navodi se u južnim materijalima za „obrazovanje vojnog duha“.

Prošle nedelje, južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol, koji je preuzeo dužnost početkom maja, rekao je u intervjuu za Si-En-En da je doba smirivanja Severne Koreje prošlo. Njegov komentar očigledno odražava pomak u odnosu na prethodnu liberalnu Mun Džae-in administraciju, koja je izbegavala takve izraze jer se zalagala za bliže međukorejske veze.

Južnokorejska vojska je distribuirala materijale 9. maja, nakon govora novog ministra odbrane zemlje, Li Jong-sup-a, na parlamentarnom saslušanju gde je Sever nazvao „očiglednim“ neprijateljem, posebno navodeći njegova nedavna lansiranja projektila i „ nuklearna pretnja” koju predstavlja.

„Ministar je rekao Narodnoj skupštini da će obezbediti jasno obrazovanje trupa o severnokorejskoj vojsci i režimu kao našem neprijatelju“, rekao je zvaničnik ministarstva za Jonhap pod uslovom da ostane anoniman. „U skladu sa težinom njegovih primedbi, napravili smo materijale.

Poređenja radi, u obrazovnim materijalima distribuiranim 2019. navodi se da Sever predstavlja „stvarnu vojnu pretnju“, dodajući da su zemlji potrebne „sposobnosti da odgovori snažno i strogo ako Sever izvrši provokacije ili neprijateljska dela“.

Do promene u retorici došlo je nakon što je Severna Koreja ove godine lansirala najmanje 16 raketnih testova. Prema američkim vojnim i obaveštajnim agencijama, Pjongjang se takođe možda priprema za svoju prvu podzemnu nuklearnu probu u skoro pet godina.