Ukrajina u Poljskoj kupuje oko 60 samohodnih haubica KRAB

Ukrajina u Poljskoj kupuje oko 60 samohodnih haubica KRAB

Ukrajina će kupiti oko 60 poljskih samohodnih artiljerijskih haubica AHS Krab pored 18 koje je Poljska već isporučila, izvestio je poljski list Dziennik, prenosi „Evropska istina“.

Kako navodi izdanje, u utorak je potpisan sporazum o još tri strane, odnosno oko 60 haubica sposobnih da gađaju ciljeve na udaljenosti do 40 kilometara.

Oružje će se proizvoditi u fabrici Guta Stalova Vola, koja je deo Poljske grupe za oružje. Isporuke će se vršiti u narednih nekoliko meseci, trenutno je kapacitet proizvodnje 20-30 jedinica godišnje.

Vrednost posla je oko 3 milijarde zlota (oko 700 miliona dolara), Ukrajina je postala prvi izvozni kupac ove vrste opreme.

Prema poljskom Ministarstvu odbrane, 155-milimetarski ACS težak je oko 48 tona i može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 40 kilometara, ispalivši do 6 projektila u minuti. Šasija guseničara je proizvedena po korejskoj licenci, a pištolj je modifikacija britanskog naoružanja.

Pitanje municije ostaje problem, pošto poljska industrija još uvek nije u stanju da je proizvodi sama. Municiju za ukrajinski ACS verovatno će obezbediti Amerikanci.