Danska na referendumu podržala pridruživanje odbrambenoj politici EU

Danska na referendumu podržala pridruživanje odbrambenoj politici EU

Većina Danskog naroda na referendumu u sredu podržala je pridruživanje odbrambenoj politici Evropske unije.

O tome svedoče izlazne ankete dva danska TV kanala, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Politiken.

Izlazna anketa TV2 pokazuje da je 66,3 odsto Danaca reklo da, a anketa DR pokazuje da je za glasalo 65,3 odsto onih koji su izašli na birališta.

Glasovi se trenutno broje širom zemlje, a prebrojano je oko 50 odsto. Očekuje se da će ukupan rezultat biti objavljen za nekoliko sati.

Danska je članica EU od 1973. godine, ali je usporila prenos veće nadležnosti na Brisel 1992. godine, kada je 50,7% Danaca odbacilo Ugovor iz Mastrihta, osnivački ugovor EU. Da bi stupio na snagu, morale su ga ratificirati sve države članice.

Da bi ubedio Dance da odobre sporazum, Kopenhagen je pristao na niz izuzetaka, a Danci su ga konačno odobrili sledeće godine.

Danska je jedina zemlja EU koja je pristala da odustane od zajedničke odbrambene politike, iako je de fakto Malta takođe po strani. Danska ne učestvuje u zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici, vojnim operacijama EU ili procesima donošenja odluka EU u vezi sa vojnim operacijama.

Danski premijer Matte Frederiksen raspisao je referendum samo dve nedelje nakon ruske invazije na Ukrajinu i nakon postizanja sporazuma sa većinom partija u parlamentu.

Istovremeno, on je takođe najavio planove za povećanje potrošnje za odbranu na 2% BDP-a u skladu sa zahtevima za članstvo u NATO-u do 2033. godine.