CNN: SAD šalje artiljerijske raketne sisteme HIMARS u Ukrajinu

CNN: SAD šalje artiljerijske raketne sisteme HIMARS u Ukrajinu

Sjedinjene Države će poslati artiljerijske raketne sisteme mnogo većeg dometa Ukrajini u okviru sledećeg paketa bezbednosne pomoći.

Visoki zvaničnici američke administracije potvrdili su novinarima u utorak da će Sjedinjene Države poslati Ukrajini visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme američke proizvodnje, poznate kao HIMARS, kao deo 11. paketa bezbednosne pomoći te zemlje Ukrajini, prenosi CNN.

Kako se navodi, sistemi će biti opremljeni municijom koja će Ukrajini omogućiti da lansira rakete na oko 80 kilometara.

„To je daleko manje od maksimalnog dometa sistema, koji je oko 300 kilometara, ali daleko veće od svega što je Ukrajina do sada poslala. Haubice M777 koje su SAD poslale Ukrajini prošlog meseca, na primer, obeležile su značajno povećanje dometa i snage u odnosu na prethodne sisteme, ali čak i one dostižu domet od oko 25 kilometara“, objašnjava CNN.

Napominje se da će novi paket bezbednosne pomoći, koji će biti zvanično objavljen u sredu, takođe uključivati radare za vazdušni nadzor, dodatno protivtenkovsko oružje Javelin, protivoklopno oružje, artiljerijske metke, helikoptere, taktička vozila i rezervne delove za pomoć Ukrajinci nastavljaju održavanje opreme.