Bajden najavljuje nove rakete i municiju Ukrajini

Bajden najavljuje nove rakete i municiju Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da Sjedinjene Države obezbeđuju Ukrajini „naprednije raketne sisteme i municiju“ dok se njen rat sa Rusijom nastavlja.

Pišući u članku Njujork tajmsa, Bajden je rekao da je cilj SAD u Ukrajini „videti demokratsku, nezavisnu, suverenu i prosperitetnu Ukrajinu sa sredstvima za odvraćanje i odbranu od dalje agresije“.

On je rekao da će im nova pošiljka oružja „omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini“.

Bajden je nastojao da jasno iznese šta su američki ciljevi u Ukrajini, i pažljivo je primetio da SAD ne žele da direktno angažuju Rusiju.

„Mi ne tražimo rat između NATO-a i Rusije. Koliko god da se ne slažem sa gospodinom Putinom i da smatram da su njegovi postupci bes, Sjedinjene Države neće pokušati da dovedu do njegovog svrgavanja u Moskvi“, rekao je Bajden otprilike dva meseca nakon što je u Varšavi izjavio da Putin „ne može da ostane na vlasti“.

„Sve dok SAD ili naši saveznici ne budu napadnuti, mi nećemo biti direktno angažovani u ovom sukobu, bilo slanjem američkih trupa da se bore u Ukrajini ili napadom na ruske snage“, napisao je on.

Dalje je rekao da SAD „ne ohrabruju i ne dozvoljavaju Ukrajini da udari van njenih granica. Ne želimo da produžavamo rat samo da bismo naneli bol Rusiji“.

Bajden je rekao da američki zvaničnici „trenutno ne vide nikakve indikacije da Rusija ima nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, iako je povremena retorika Rusije da zvecka nuklearnom sabljom sama po sebi opasna i krajnje neodgovorna“.

„Dozvolite mi da budem jasan: svaka upotreba nuklearnog oružja u ovom sukobu u bilo kom obimu bila bi potpuno neprihvatljiva za nas, kao i za ostatak sveta, i povukla bi teške posledice“, napisao je Bajden.