Pomoćnik Zelenskog vrši pritisak na SAD

Pomoćnik Zelenskog vrši pritisak na SAD

Predsednički pomoćnik Aleksej Arestovič zapretio je Vašingtonu „uzornim besom“ zbog neisporučivanja raketnih artiljerijskih sistema.

Kijev će pribeći histeričnim ispadima, ako SAD ne isporuče višecevne raketne bacače za borbu protiv Rusije, rekao je u ponedeljak pomoćnik predsednika Vladimira Zelenskog. Aleksej Arestovič je odgovorio na primedbe američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je rekao da SAD neće poslati Ukrajini rakete dugog dometa koje mogu da pogode Rusiju.

Vašington je navodno na ivici da pojača naoružavanje Ukrajine težim naoružanjem. Arestovič, ključna figura u porukama Ukrajine o vojnim pitanjima, izneo je odgovor Kijeva na scenario u kojem se oružje ne isporučuje kako se očekivalo.

„Odluka o sistemima dolazi uskoro, a mi ćemo razumeti da li će ih snabdevati ili ne“, rekao je on. „Ako to ne urade, imaćemo primer besa.”

Očekuje se da će SAD Ukrajini isporučiti dve vrste raketnih sistema, višestruki raketni sistem M270 (MLRS) i raketni sistem visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). Obe mogu da lansiraju taktičke balističke rakete dometa do 300 km, ali pristupačnija vrsta municije za njih su rakete kraćeg dometa koje se mogu ispaljivati u baražima.

Bajden je u ponedeljak rekao da SAD „neće poslati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju“. Nije precizirao, ali mnogi ljudi, uključujući i Arestoviča, veruju da je mislio na municiju, a ne na lansere.

„Sedamdeset kilometara nam je više nego dovoljno“, rekao je on, misleći na domet manjih projektila.

U izveštajima medija navodi se da su američki zvaničnici oklijevali da isporuče rakete većeg dometa koje bi se mogle koristiti za napad na ciljeve u Rusiji zbog zabrinutosti da bi Moskva to shvatila kao veliku eskalaciju. Rusija je okrivila ukrajinske snage za nekoliko prekograničnih incidenata koji su povredili civile i prouzrokovali štetu unutar Rusije. Kijev za njih nije preuzeo ni zasluge niti je negirao odgovornost.

Ukrajina u svom arsenalu ima višecevne raketne bacače sovjetske proizvodnje, ali tvrdi da bi joj američki sistemi dali prednost na bojnom polju. Ukrajinske trupe su se ovog meseca povlačile na istoku, ustupajući teritoriju koju su republike Donbasa koje podržava Rusija podržavale. Kijev je takođe pretrpeo neuspeh u Mariupolju, gde se preko 2.000 vojnika predalo ruskim snagama nakon što su nedeljama proveli pod blokadom.