Američki general o okončanju sukoba u Ukrajini

Američki general o okončanju sukoba u Ukrajini

Mirovni pregovori između Moskve i Kijeva bili bi „logičan izbor“, kaže predsednik Združenog generalštaba.

Pregovori između Rusije i Ukrajine bili bi „logičan izbor“ za okončanje sukoba, izjavio je u utorak general Mark Milej, predsednik Združenog generalštaba američkih snaga.

U intervjuu za Foks Njuz, Milej je upitan o mogućim ishodima borbi između Moskve i Kijeva.

„Sada imate veoma značajnu operativnu borbu u Donbasu između ukrajinske i ruske vojske. Način na koji će se to oblikovati u narednih nekoliko nedelja verovatno će u velikoj meri uticati na ishod onoga što će se dogoditi“, rekao je on.

Prema generalu, sukob bi „mogao da završi kao žrvnjeva i da traje i traje; [to bi moglo završiti] u zastoju; moglo bi da se završi tako da jedna ili druga strana odnesu odlučujuću pobedu; moglo bi da završi u mirovnim pregovorima“.

Millei je kasnije insistirao na tome da je „ishod pregovaranja logičan izbor, ali obe strane moraju same da dođu do tog zaključka“.

„Uvek postoji mogućnost eskalacije. I moramo pažljivo da upravljamo eskalacijom… i sprečimo da se ova stvar proširi u nešto mnogo strašnije nego što već jeste“, upozorio je on.

General je takođe zamoljen da prokomentariše svoju nedavnu izjavu da je na Kijevu da odluči kako da na kraju reši svoje nesuglasice sa Moskvom.

„Ovo je rat između Ukrajine i Rusije. Kako će se ovo završiti na bojnom polju, odrediće predsednik (Volodimir) Zelenski i predsednik (Vladimir) Putin“, rekao je on.

Vašington je aktivno podržavao Kijev tokom sukoba, snabdevajući ga oružjem, sredstvima i obaveštajnim podacima. Ranije ovog meseca, američki predsednik Džo Bajden odobrio je paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara.

Moskva kaže da je američka pomoć Kijevu samo eskalirala i produžila borbe. Prošlog meseca, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov opisao je sukob u Ukrajini kao posredni rat koji je NATO alijansa predvođena SAD vodila protiv Rusije.

Milej nije jedina značajna zapadna ličnost koja je poslednjih dana pozvala na rešenje ukrajinskog sukoba putem pregovora, usred stalnog napredovanja Rusije u Donbasu i tvrdnji ukrajinskih zvaničnika da je situacija na terenu „izuzetno loša“ za Kijev.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je u ponedeljak da bi blok trebalo da poveća isporuke oružja Ukrajini i primeni još više sankcija protiv Rusije kako bi pomogao Kijevu da dobije prednost u budućim mirovnim pregovorima sa Moskvom. Pre nešto više od mesec dana, Borel je insistirao da Ukrajina „ovaj rat mora dobiti na bojnom polju“.