Razmena rublje i juana porasla za preko 1.000%

Razmena rublje i juana porasla za preko 1.000%

Rusija i Kina odbacuju američki dolar u korist nacionalnih valuta.

Rusija i Kina nastavljaju da eliminišu američki dolar iz međusobne trgovine pošto je mesečni obim razmene rublje i juana navodno porastao za 1,067 odsto na skoro 4 milijarde dolara u poslednja tri meseca.

Prema proračunima Bloomberga, do sada je u maju na moskovskom spot tržištu zamenjeno oko 25,91 milijardi juana ili 3,9 milijardi dolara za rublje, što je dvanaestostruko povećanje u odnosu na obim zabeležen u februaru, kada je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Naglo se poklapa sa rastom rublje na petogodišnji maksimum u odnosu na juan i američki dolar.

U međuvremenu, obim uparivanja dolara i rublje je navodno pao na najniži nivo u deceniji. Rublja je ojačala 118% u odnosu na dolar između početka marta i kraja maja, čak i kada je većina trgovaca napustila par usred kontrole kapitala i prisilne prodaje dolara.

„Glavni igrači na tržištu juana i rublje su korporacije i banke, ali postoji i rastuće interesovanje maloprodajnih investitora“, rekao je agenciji strateg za valute i kurseve u Sberbank CIB, Jurij Popov.

„Obim na spot tržištu Moskovske berze je porastao. To je zbog zabrinutosti zbog sankcija, kao i zbog namera Rusije i Kine da podstaknu upotrebu nacionalnih valuta u bilateralnoj trgovini“, dodao je on.

Masovni egzodus međunarodnih brendova iz zemlje pogođene sankcijama navodno je primorao ruske kompanije da se okrenu kineskoj robi kako bi zamenili uvoz sa Zapada. U međuvremenu, kineski juan može dobiti novi podsticaj za internacionalizaciju upravo kada rastuće tenzije između Vašingtona i Pekinga usporavaju taj proces.