Ukrajina otpušta najvišeg zvaničnika zbog „širenja laži“

Ukrajina otpušta najvišeg zvaničnika zbog „širenja laži“

Ombudsman Ljudmila Denisova smenjena je sa svoje funkcije zbog „širenja lažnih stvari“ o ruskim snagama.

Ukrajinski poslanici glasali su u utorak za smenu državnog komesara za ljudska prava Ljudmilu Denisovu sa njene funkcije. Zvaničnica je optužena da nije izvršila svoje dužnosti, a posebno da je širila neproverene informacije o zverstvima koja su navodno počinile ruske trupe u Ukrajini. Takvi postupci su samo narušili imidž Ukrajine, tvrde poslanici.

Rezoluciju o nepoverenju podržalo je 234 (52 odsto) poslanika od 450 poslanika u Vrhovnoj radi, rekao je Jaroslav Železnjak, član frakcije Golos („Glas“) u ukrajinskom parlamentu. Denisovu su ranije kritikovali poslanici i ukrajinski mediji zbog navodnog neizvršavanja svojih dužnosti, posebno usred sukoba koji je u toku u zemlji.

Ombudsperson je „jedva koristio svoja ovlašćenja da organizuje humanitarne koridore“ ili razmenu zatvorenika, napisao je ukrajinski poslanik Pavel Frolov u objavi na Fejsbuku uoči glasanja u utorak. Komesar za ljudska prava jedva da je uopšte pokazao „aktivizam za ljudska prava“, rekao je, dodajući da su dužnosti Denisove na kraju pale na potpredsednika ukrajinske vlade Irinu Vereščuk.

Prema rečima Frolova, „neobjašnjiva usredsređenost” ombudsmanke na navodne seksualne zločine i „silovanje maloletnika na okupiranim teritorijama, što nije mogla da potkrepi dokazima” samo je nanela štetu Ukrajini. Poslanik je takođe optužio Denisovu da većinu svog vremena provodi u inostranstvu dok se sukob odvijao.

Umesto da putuje u Rusiju posebno da pregovara o razmeni zatvorenika, Denisova je svoje vreme provodila u „toplim i mirnim” gradovima Evrope, poput Davosa, Beča ili Varšave, rekao je Frolov.

Ranije je grupa novinara, aktivista za ljudska prava i psihologa osudila Denisovu zbog, kako su nazvali, kršenje etike, i optužila je da je pretvorila izveštaje o navodnim seksualnim zločinima koje su počinile ruske trupe u publikaciju u stilu „skandaloznog filmskog filma“.

Sama Denisova, koja je bila ombudsman Ukrajine od 2018, rekla je u ponedeljak da bi mogla da se suoči sa izglasavanjem nepoverenja u parlamentu, optužujući administraciju predsednika Vladimira Zelenskog da stoji iza tog poteza. Ona je takođe tada tvrdila da bi procedura za njeno smenjivanje prekršila ustav Ukrajine. Komesarka za ljudska prava preuzela je funkciju pod prethodnikom Zelenskog, Petrom Porošenkom, koji je na toj funkciji bio do maja 2019.

U martu, ruski ombudsperson Tatjana Moskalkova pozvala je Denisovu da prekine mučenje ruskih vojnika koje su zarobile ukrajinske snage. Ruski zvaničnik je citirao izveštaje o „slučajevima okrutnog i nehumanog postupanja prema ruskim vojnicima u zatočeništvu u Ukrajini“ u to vreme. Prema rečima Moskalkove, Denisova joj je rekla da ne može biti „nikakvih dogovora po tom pitanju“.

U utorak je šef ruskog predsedničkog saveta za ljudska prava Valerij Fadejev pozvao Denisovu da joj se sudi. „Ne možete ništa dokazati osobi čija je profesija da laže“, rekao je on, misleći na ukrajinskog komesara za ljudska prava.