Više od 23.000 Ukrajinaca dobilo dozvolu da dođe u SAD

Više od 23.000 Ukrajinaca dobilo dozvolu da dođe u SAD

Više od 23.000 Ukrajinaca je dobilo dozvolu da dođe u Sjedinjene Države kao deo pojednostavljenog procesa Bajdenove administracije za ukrajinske izbeglice koje žele da dođu u SAD, prema Ministarstvu za unutrašnju bezbednost.

U aprilu je američki predsednik Džo Bajden najavio „Ujedinjavanje za Ukrajinu“, program koji pruža put Ukrajincima zainteresovanim da dođu u SAD na privremeni period.

Program zahteva da Ukrajinci koji traže ulazak u SAD budu sponzorisani od strane američkog državljanina ili pojedinca, što može uključivati organizacije za preseljenje i neprofitne organizacije. Kandidati takođe moraju da prođu rigorozne bezbednosne provere i provere, uključujući biografski i biometrijski skrining, i potpune vakcinacije i druge zahteve javnog zdravlja, uključujući primanje vakcine protiv Covid-19, da bi bili kvalifikovani.

Od 31. maja Služba za državljanstvo i imigraciju SAD primila je više od 42.000 zahteva od kandidata koji su pristali da podrže Ukrajince, navodi DHS. Više od 5.800 Ukrajinaca stiglo je u SAD u okviru programa. Nakon odobrenja, Ukrajinci imaju vremena da kupe avionsku kartu i otputuju u SAD.

Bajdenova administracija se obavezala da će prihvatiti do 100.000 ukrajinskih izbeglica.