Telecom Italia o spajanju imovine fiksne mreže sa Open Fiber-om

Telecom Italia o spajanju imovine fiksne mreže sa Open Fiber-om

Dugovima opterećen Telekom Italije potpisao je preliminarni sporazum sa investitorima o spajanju svojih sredstava fiksne mreže sa manjim rivalom Open Fiber, utirući put italijanskom šampionu jednog širokopojasnog pristupa.

Dogovor sa investitorima, uključujući državnu CDP, Mackuarie i američku grupu privatnih kapitala KKR, dolazi nakon meseci neizvesnosti oko budućnosti najvećeg italijanskog telekom operatera.

Šesta promena rukovodstva za manje od jedne decenije usledila je nakon tri upozorenja o profitu u 2021. i neobavezujuće ponude za preuzimanje od strane KKR-a, koja je odbijena.

Taj potez, koji bi kombinovao širokopojasni pristup sa sredstvima fiksne mreže, je željan projekat u Rimu.

Vlada se nada da će podstaći uvođenje ultrabrzog interneta širom Italije kao deo plana oporavka posle pandemije koji bi unapredio digitalnu infrastrukturu zemlje.

Istovremeno, Telekom Italije želi da smanji svoj ogroman neto dug od 17,7 milijardi evra i poveća profitabilnost.

Ponuda KKR-a u novembru od 0,505 evra po akciji procenjivala je kompaniju na 10,7 milijardi evra, što predstavlja premiju od 45 odsto na cenu deonice u to vreme, ali oko polovine proseka koju je francuski konglomerat Vivendi platio za izgradnju svog kontrolnog paketa u 2016.

Cena akcija kompanije bila je 0,29 evra u ponedeljak ujutru, što je porast od 2 procenta tog dana.

Izvršni direktor Pietro Labriola dobio je zadatak da preokrene kompaniju nakon što je njegov prethodnik Luiđi Gubitosi podnio ostavku zbog internih nesuglasica uzrokovanih ponudom KKR-a.

Labriola je u martu predložio da se fiksna mreža grupe odvoji od svih ostalih sredstava, uključujući mobilno poslovanje i brazilsku jedinicu.

Prema memorandumu o razumevanju, potpisanom u nedelju, komercijalna imovina Telekoma Italije biće odvojena od njegove fiksne mreže, koja bi bila kombinovana sa Open Fiberom.

Državni CDP je postavljen da kontroliše novi entitet, koji će preuzeti značajan deo duga i osoblja Telekoma Italije u Italiji.

Dogovor će postati obavezujući do kraja oktobra, navodi se u saopštenju.

Labriola je rekao da bi odvajanje infrastrukture fiksne mreže dalo Telekomu Italije resurse za ulaganje u klijentske i mobilne usluge, dok bi joj omogućilo da se efikasnije takmiči u digitalnim uslugama, navodi ANSA, vodeća italijanska žična usluga.

Prethodni pokušaj spajanja mreža, pri čemu je Telekom Italia zadržao kontrolni paket, propao je 2020. zbog antimonopolskih problema i pitanja procene vrednosti.

KKR poseduje udeo u mreži poslednje milje kompanije i pridružio se diskusijama između operatera i italijanskog CDP-a.

CDP je najveći investitor Open Fiber-a i vlasnik 10 odsto udela u Telekomu Italije. Mackuarie je takođe investitor u Open Fiber nakon što je prošle godine kupio udeo kompanije Enel za više od 2 milijarde evra.

Konačni sporazum će biti predmet italijanskog i regulatornog odobrenja EU i odobrenja upravnog odbora Telekoma Italije.