Orban: O ruskim naftnim pitanjima da odlučuju samo lideri EU

Orban: O ruskim naftnim pitanjima da odlučuju samo lideri EU

Premijer Mađarske Viktor Orban insistira da naredna rasprava o pitanju naftovoda treba da se održi na nivou lidera, jer je to pitanje veoma političko.

On je ovu izjavu dao liderima EU na samitu u ponedeljak, javila je Evropska istina, pozivajući se na Politiko.

Pozivajući se na reči dvojice diplomata, izdanje napominje da su Orbanove izjave zapravo u suprotnosti sa zvaničnicima EU, koji su insistirali da su pitanja u vezi sa sankcijama na uvoz ruske nafte u ovoj fazi uglavnom tehnička i da ih mogu rešiti zvaničnici i stručnjaci.

Orban se i dalje protivi sadašnjem kompromisnom planu, uprkos činjenici da on uključuje izuzetak na koji je pozvao da ruska nafta dolazi kroz naftovod.

Orban je rekao da su mu potrebna uveravanja da će Mađarska i dalje moći da kupuje naftu ako naftovod bude prekinut.

Ako Orban insistira da samo lideri mogu da reše to pitanje, moraće da bude odloženo do sledećeg sastanka Evropskog saveta 22. i 23. juna, osim ako se ne postigne dogovor na aktuelnom samitu.

Međutim, obe diplomate upozoravaju da se Orbanove reči ne shvataju bukvalno, sugerišući da je mađarski lider možda jednostavno naglasio politički značaj ovog pitanja.

U nedelju je postalo poznato da će Evropska komisija pokušati da ponudi kompromisnu ​​opciju – da zabrani naftu na moru iz Rusije, uz odlaganje ograničenja na uvoz iz ključnog naftovoda.

Prethodno je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da ne veruje da će šesti paket sankcija biti dogovoren na samitu EU 30. i 31. maja.

Istovremeno, ministar inostranih poslova EU Žozep Borel uveren je da će se lideri EU dogovoriti o sankcijama u ponedeljak.