Na samitu EU predložen novi nacrt sankcija za „ubeđivanje“ Mađarske

Na samitu EU predložen novi nacrt sankcija za „ubeđivanje“ Mađarske

Novi nacrt predloga predstavljen je na samitu lidera EU u Briselu u pokušaju da se ispune najnoviji zahtevi Mađarske za naftne sankcije, prenosi „Evropska istina“, pozivajući se na izvore.

Kako navodi izdanje, u novom nacrtu se navodi da kada je reč o predlogu sankcija protiv ruske nafte, Evropski savet „poziva Savet da ih odmah finalizuje i usvoji, obezbeđujući dobro funkcionisanje jedinstvenog tržišta EU, fer konkurenciju, solidarnost između država članica i uslova koji se odnose i na postepeno ukidanje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva“.

„U slučaju iznenadnog prekida snabdevanja, biće preduzete hitne mere kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja“, navodi se u dokumentu.

U novom nacrtu se navodi i da će se „Evropski savet što pre vratiti pitanju privremenog povlačenja isporuke sirove nafte cevovodom”.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je pre samita da će podržati embargo na rusku naftu ako se gasovodi zatvore i ako Budimpešta ima garanciju da će dobiti naftu čak i u slučaju „akcidenta” na naftovodu.

Prethodno je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da ne veruje da će šesti paket sankcija biti dogovoren na samitu EU 30. i 31. maja.

Istovremeno, ministar inostranih poslova EU Žozep Borel uveren je da će se lideri EU dogovoriti o sankcijama u ponedeljak.