Stoltenberg: NATO podržava Ukrajinu u samoodbrani

Stoltenberg: NATO podržava Ukrajinu u samoodbrani

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg potvrdio je da savez pruža ključnu podršku Ukrajini da ostvari svoje „pravo na samoodbranu, sadržano u povelji UN“.

On je to saopštio na obeležavanju 40. godišnjice pristupanja Španije NATO.

Stoltenberg je u Madridu poručio da je NATO spreman da brani svaki pedalj savezničke teritorije od bilo koje pretnje iz bilo kog pravca, prenosi Rojters.

On je konstatovao da će ekslacija sukoba u Ukrajini zaseniti istorijski skup u Madridu, dok se ukrajinske snage bore da zadrže razrušeni grad Severodonjeck u oblasti Luganjsk, žarište ofanzive kojom Moskva pokušava da preuzme kontrolu nad regionom Donbasa.

„Na skupu u Madridu zacrtaćemo put u narednu deceniju, resetovaćemo našu strategiju odvraćanja i odbrane u opasnijem globalnom okruženju“, rekao je generalni sekretar NATO.

Nesto ranije danas španski premijer Pedro Sančes govorio je o podršci NATO Ukrajini i poručio da ruski predsednik Vladimir Putin neće ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini.

„Odlučna podrška Ukrajini je jedini način da se osigura da Evropa i svet koji smo izgradili imaju izvesniju budućnost“, rekao je Sančez na događaju povodom obeležavanja 40. godišnjice od ulaska Španije u NATO, prenosi Rojters.