Zelenski otpustio šefa regionalne službe bezbednosti u Harkovu

Zelenski otpustio šefa regionalne službe bezbednosti u Harkovu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je posetio Harkov, što je bio prvi njegov put van regiona glavnog grada od početka ruske invazije, kazao je da je taj grad pretrpeo strašne udarce od okupatora.

„Crne, polusrušene stambene zgrade okrenute na istok i sever – odakle je gađala ruska artiljerija, odakle su stizali ruski borbeni avioni“, rekao je Zelenski.

Rusija je već izgubila ne samo bitku za Harkov, ne samo bitku za Kijev i sever naše zemlje. Ona je izgubila sopstvenu budućnost i bilo kakve kulturne veze sa slobodnim svetom“, dodao je on.

Zelenski je pohvalio vlasti u Harkovu, ali je rekao: „Nažalost, ne mogu da kažem isto za lokalno bezbednosno rukovodstvo“.

Naveo je da je smenio šefa regionalne službe bezbednosti koji „nije radio na zaštiti grada od prvih dana invazije i mislio je samo na sebe lično“.

Zelenski je rekao da je „jedna trećina harkovske oblasti i dalje pod okupacijom. Definitivno ćemo osloboditi celu teritoriju“.

Osvrćući se na borbe u Donbasu, Zelenski je rekao da je oštećeno 90 odsto stanova u Severodonjecku.

„Zauzimanje Severodonjecka je fundamentalni zadatak za okupatorski kontingent. I nije ih briga koliko će života morati da bude uništeno za taj pokušaj da podignu rusku zastavu“, poručio je on.