Poljska predala Ukrajini 18 samohodnih haubica KRAB

Poljska predala Ukrajini 18 samohodnih haubica KRAB

Ukrajinska vojska je od Poljske dobila 18 samohodnih haubica KRAB, prenosi „Evropska istina“, ovo, pozivajući se na svoje izvore u poljskoj vladi.

Kako navodi izdanje, reč je o opremi tri artiljerijska eskadrila. Poljska je takođe obučila 100 ukrajinskih artiljeraca da upravljaju ovim haubicama CRAB.

Kako se navodi u publikaciji, KRAB je po karakteristikama sličan samohodnim haubicama Cezar koje je Francuska prethodno prebacila u Ukrajinu.

Tako ukrajinska vojska već ima najmanje 24 zapadne samohodne haubice: 6 francuskih i 18 poljskih.

Takođe, Nemačka i Holandija treba da isporuče Ukrajini 12 samohodnih haubica Pancerhaubitzen 2000, ali datum njihove isporuke trenutno nije poznat.

KRAB je oprema koju poljska vojska koristi nekoliko godina. Proizvodi ih poljska kompanija Huta Stalova Vola. Šasija guseničara za njega se proizvodi po korejskoj licenci, a top kalibra 155 mm je modifikacija britanskog naoružanja.

Maksimalni domet gađanja osnovnom municijom je 40 kilometara. RAK može da puca šest puta u minutu.

Poljska vojska je 2016. godine potpisala ugovor za kupovinu stotinu haubica KRAB, a 2020. godine – potpisala novi ugovor.

Ranije se saznalo da je Poljska obezbedila Ukrajini ogromne zalihe rezervnih delova za lovce MiG-29 i naoružanja za njih.