Kamala Haris poziva na ‘zabranu jurišnog oružja’

Kamala Haris poziva na ‘zabranu jurišnog oružja’

Potpredsednica SAD Kamala Haris pozvala je u subotu na zabranu „napadnog oružja“ nakon što je govorila na sahrani žene ubijene u masovnoj pucnjavi u prodavnici Bafalo u Njujorku ranije ovog meseca.

Ona je vatreno oružje nazvala „ratnim oružjem“ kome „nije mesto u građanskom društvu“.

„Ne sedimo i čekamo da shvatimo kako rešenje izgleda. Znate, mi ne tražimo vakcinu. Znamo šta radi na ovome“, rekla je ona novinarima na međunarodnom aerodromu Buffalo Niagara, misleći na seriju masovnih pucnjava koje su pogodile SAD „Hajde da zabranimo jurišno oružje“.

Potpredsednica SAD govorila je na sahrani Rut Vitfild, 86, jedne od 10 crnaca koje je 14. maja u supermarketu Tops ubio mladić koji je verovao u „superiornost bele rase“ (White supremacist). U Vitfildovoj službi, Haris je rekla da SAD doživljavaju „epidemiju mržnje“.

Haris je na sahrani rekla da Sveto pismo uči o snazi i da se snaga zasniva na tome koga „podižeš“, a ne „koga potučeš“.

„A to znači i da u toj snazi, razumevanju nećemo dozvoliti malim ljudima da stvaraju strah u našim zajednicama da se nećemo plašiti da se zauzmemo za ono što je ispravno, da govorimo čak i kada je to teško čuti i govori“, rekla je Haris.

Ona je nastavila: „Dosta je bilo.

Iako je „napadno oružje“ širok pojam, Haris je svakako mislila na puške poput pušaka u stilu AR-15 koje su korišćene u pucnjavi u Bafalu 14. maja i pucnjavi u školi u Juvaldeu u Teksasu u kojoj je poginulo 19 dece i dvoje nastavnika.

Ona je novinarima pre ulaska u avion rekla: „Znate šta je oružje za napad? Znate kako je dizajnirano jurišno oružje? Dizajniran je za određenu svrhu – da brzo ubije mnogo ljudskih bića. Oružje za napad je oružje rata za koje nema mesta, nema mesta u civilnom društvu.