Jermak: Rusija bi mogla započeti ucenu Evrope gasom

Jermak: Rusija bi mogla započeti ucenu Evrope gasom

Osim što će izazvati globalnu prehrambenu krizu, Rusija može početi da ucenjuje Evropu zbog snabdevanja prirodnim gasom početkom hladnog vremena, pa je sada neophodno da zapadni svet bude jak i jedinstven, rekao je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak, prenosi Ukrinform.

„Ne može se isključiti da će Rusija, pored krize sa hranom, početi da ucenjuje Evropu zbog gasa sa početkom hladnog vremena. S obzirom na to da Kremlj sada želi da deblokadu ukrajinskih luka zameni za ukidanje sankcija, možemo da vidimo da će Moskva moći da zameni deblokadu ukrajinskih luka. Ekonomska podrška Ukrajini, tarife i embargo na rusku naftu, sankcije protiv ruskog bankarskog sistema, pomoćne sankcije, kao i oružje koje traži naša država su snažan, jedinstven odgovor“, napisao je Jermak.

Prema rečima šefa kancelarije, napadi na Rusiju moraju biti brzi i bez oklevanja, u suprotnom će Kremlj pokušati da podeli EU i sprovodi sopstvenu ucenu. Rusija je blokirala sve luke i trgovačke rute preko kojih se tradicionalno izvozi ukrajinsko žito širom sveta. Više od 20 miliona tona žitarica ostaje zaglavljeno u ukrajinskim lukama i silosima.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Ruska Federacija pokušava da poremeti ukrajinske isporuke žita čak i alternativnim rutama.